"Istraga o Danu RS": Jusić potpisao za stroj

Autor:

Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je istragu pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci, potvrđeno je iz ovog ministarstva.

14
A- A A+
vojska, dan rs Foto: Mondo/Brankica Spasenić

"Ministarstvo odbrane ustanoviće to kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o tome obavestiti Predsedništvo BiH", rekla je portparol ovog ministarstva Uma Sinanović.

U međuvremenu je klupko počelo da se odmotava. Zamenik ministarke odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Sead Jusić potvrdio je da je on lično potpisao zahtev predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića za angažovanje Počasne jedinice Oružanih snaga BiH tokom obeležavanja Dana Republike Srpske (RS).

Ministarstvo odbrane juče: Nismo mi!

Iz Ministarstva odbrane BiH juče su saopštili da nisu izdali naređenje za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima u Banjaluci povodom 9. januara - Dana Republike Srpske. U saopštenju se navodi da je Ministarstvo izdalo Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH uputstvo, u kojem se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu NATO štaba u Sarajevu.

Posle upozorenja NATO u Sarajevu da nijedan pripadnik Oružanih snaga ne sme 9. januara biti u Banjaluci, Jusić priznaje da je tek tada zatražio mišljenje svih članova Predsedništva BiH kao vrhovnog komandanta, prenosi Klix.ba.

Početno smo odobrili zahtev predsednika RS Milorada Dodika samo za učešće Vojnog orkestra i to samo za 8. januar, a odbili njegov zahtev da pripadnici Trećeg pešadijskog puka budu angažovani. Odluku o Dodikovom zahtevu, sa kojom sam i ja bio saglasan, potpisala je ministarka Marina Pendeš, objasnio je Jusić.

U četvrtak, 5. januara, dodao je on, pred kraj radnog vremena, dok je Pendeš još bila u Ministarstvu, stigao je zahtev Ivanića za angažman Počasne jedinice.

Ivanić je imao pravo da zatraži Počasnu jedinicu za odavanje počasti. Pendeš nije potpisala taj zahtev jer na njemu nije bilo tačno naznačeno šta se traži. Ona je sve vreme pre toga govorila da se ne može udovoljiti Dodikovom zahtevu, ali Ivaniću može i mora, rekao je Jusić.

Taj dan kada je stigao Ivanićev zahtev, uveče smo bili na božićnom prijemu koji je on priredio u Predsedništvu BiH. Pendeš je obavljala konsultacije sa svim članovima Predsedništva, ja sam ponešto čuo, ponešto ne. Pozvala me je zatim i rekla pred Ivanićem da je ja sutra menjam i da je ona saglasna da se angažuje Počasna jedinica.

Meni je naložila da potpišem zahtev jer sam ja od 5. do 15. januara ovlašćen da to radim sa njenim odobrenjem. Tada je Ivanić rekao da je to najbolje rešenje koje smo našli, a da se izbegnu neke nemile scene koje priželjkuju Dodik i drugi, naglasio je Jusić.

Na pitanje da li je ono što je Ivanić tražio i za 8. i za 9. januar odobrio bošnjački član Predsedništva BiH i vrhovni komandant Bakir Izetbegović, Jusić je rekao da ne zna.

Ne isključujem da je trebalo ponovo pitati, razgovarati sa Izetbegovićem, ali znam da član Predsedništva BiH ima pravo tražiti Počasnu jedinicu. Član Predsedništva BiH mora voditi računa šta je ustavno, a šta neustavno, zaključio je Jusić.

Na glavnom banjalučkom trgu juče je postrojena počasna jedinica Oružanih snaga BiH, odnosno Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, čiji je starešina predao raport predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Sve vesti