TEŠKO UVREDIO SRBE: Incko uporedio Srpsku i NDH

Autor:

Komentarišući proslavu Dana Republike Srpske, visoki predstavnik u istu ravan doveo RS i ustašku NDH.

68
A- A A+
incko Foto: YouTube

Incko je izjavio da bi secesionističke namere definitivno bile "prekoračenje crvene linije".

Borci traže izvinjenje

Boračka organizacija Republike Srpske saopštila je da Inckova izjava predstavlja tešku uvredu za srpski narod i borce, kao i za sve srpske žrtve iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Drugog svetskog rata koje su u najvećem procentu stradale upravo od NDH.

"Tražimo da se Incko odmah izvini srpskom narodu, a u suprotnom, ako to izostane, tražimo od institucija Republike Srpske i predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima BiH da izađu sa jedinstvenim stavom u vezi sa ovim pitanjem i zatraže hitan odlazak Incka iz BiH", saopšteno je iz BORS-a.

"Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", rekao je Incko za federalne medije.

Prema njegovim rečima, ukoliko se utvrdi da je tokom jučerašnje proslave u RS došlo do kršenja Ustava i zakona BiH, na potezu je Tužilaštvo BiH koje bi trebalo da reaguje po službenoj dužnosti.

Na pitanje da komentariše naredbu predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH juče u Banjoj Luci, Incko je odgovorio:

"Ja sam zadužen za civilne aspekte Dejtonskog sporazuma, a za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj", rekao je Incko.


Sve vesti