TEŠKO UVREDIO SRBE: Incko uporedio Srpsku i NDH

Autor:

Komentarišući proslavu Dana Republike Srpske, visoki predstavnik u istu ravan doveo RS i ustašku NDH.

68
A- A A+

Incko je izjavio da bi secesionističke namere definitivno bile "prekoračenje crvene linije".

Borci traže izvinjenje

Boračka organizacija Republike Srpske saopštila je da Inckova izjava predstavlja tešku uvredu za srpski narod i borce, kao i za sve srpske žrtve iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Drugog svetskog rata koje su u najvećem procentu stradale upravo od NDH.

"Tražimo da se Incko odmah izvini srpskom narodu, a u suprotnom, ako to izostane, tražimo od institucija Republike Srpske i predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima BiH da izađu sa jedinstvenim stavom u vezi sa ovim pitanjem i zatraže hitan odlazak Incka iz BiH", saopšteno je iz BORS-a.

"Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", rekao je Incko za federalne medije.

Prema njegovim rečima, ukoliko se utvrdi da je tokom jučerašnje proslave u RS došlo do kršenja Ustava i zakona BiH, na potezu je Tužilaštvo BiH koje bi trebalo da reaguje po službenoj dužnosti.

Na pitanje da komentariše naredbu predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH juče u Banjoj Luci, Incko je odgovorio:

"Ja sam zadužen za civilne aspekte Dejtonskog sporazuma, a za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj", rekao je Incko.


Sve vesti