Bitka za znanje: Robot u svakoj školi u Srbiji

Autor:

U okviru programa Bitka za znanje danas je počela velika nacionalna akcija KODigranje koja podrazumeva opremanje svih osnovnih škola u Srbiji različitom IT i robotičkom opremom.

11
A- A A+

Za početak nabavljeno je 200 robota za 40 škola, a oko 1.000 učenika će biti uključeno u akciju.
Osim nabavke opreme u akciji KODiranje predviđena je i obuka za nastavnike da modernu opremu koriste kao nastavno sredstvo kako bi deci pružili kvalitetno obrazovanje, kao i organizaciju takmičarske lige u kojoj će, sa svojim timovima, učestvovati sve škole kojima je oprema donirana.

Organizatori su pozvali sve zainteresovane osnovne škole u Srbiji da se za učešće u prvoj fazi akcije prijave do 25. januara.

Program Bitka za znanje pokrenuo je Fond B92 a ideja je da se dobra praksa Instituta za inovativnost i razvoj mladih iz Hrvatske, koji je potvrdio da robotika i kodiranje daju brze i atraktivne rezultate kroz igru, prenesu u Srbiju.

Nenad Bakić, pokretač Croatian Makers lige u Hrvatskoj prvi je donator Bitke za znanje i KODigranja, a on je projekat podržao sa 13.000 evra, a od tog novca nabavljeno je 200 robota za 40 škola.

"Nadam se da će donatori iz Srbije brzo reagovati i da ćemo nastaviti onako kako predviđamo, a to je da u prvom delu u drugom polugodištu uključimo oko 200 škola i da nabavimo oko 1.000 robota, znači još 800 robota", rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Pomoćnica ministra prosvete zadužena za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković izrazila je podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja akciji Bitka za znanje.

"U ovoj akciji prepoznajemo najmanje dve značajne komponente reforme koju Ministarstvo sprovodi, a to su digitalna pismenost i preduzetničke kompetencije", rekla je Nedeljković.

Ona je dodala da joj je drago što postoje društveno odgovorni ljudi, organizacije i kompanije koji na ovaj način promovišu značaj sticanja znanja jer je ono celoživotni proces.

Predviđeno je da u akciji KODigranja u dve naredne školske godine sve škole u Srbiji dobiju robote.

Povezano

Sve vesti