Sada ćete kajmak voleti još više!

Autor:

Volite kajmak? Sada ćete ga voleti još više.

11
A- A A+

  Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe je proglasio za nematerijalno kulturno nasleđe kajmak sa područja Čačka, Kraljeva i Užica.

Time je zaštićena tradiconalna proizvodnja kajmaka, a buduće generacije takođe moraju da se pridržavaju propisanih uslova proizvodnje, a na sajtu Ministarstva kulture i informisanja piše:

"Kajmak je mlečni proizvod sačuvan najvećim delom na brdsko-planinskim područjima Dimarskog sistema, proizveden autohtonom tehnologijom u domaćinstvima. Specifičan je proizvod po načinu proizvodnje i po senzornim karakteristikama, drugačiji u odnosu na sve druge mlečne proizvodnje i dobija se skidanjem kore sa termički tretiranog i ohlađenog kravljeg, ovčjeg ili mešanog mleka".

Dakle, dileme više nema!

Inače, na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa su slava, molitva, pirotsko ćilimarstvo, filigranski zanat, kosovski vez, pevanje uz gusle, sviranje na gajdama, pirotsko pripovedanje...

Od hrane i pića, uz kajmak, nalaze se i: rakija šljivovica, pirotski kačkavalj, pazarske mantije i belmuž.

Da li ste čuli za ova jela?

Mi vam nudimo recept za belmuž:

Ma kakva sarma, burek... ovo je pravo srpsko jelo

Još zanimljivih recepata saznajte u:

MONDO KUHINJI

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti