"Brejvik je opasan, mora da ostane u izolaciji"

Autor:

Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik, koji je ubio 77 ljudi u bombaškom napadu i nasumičnoj pucnjavi 2011. godine, iz zatvora održava kontakt sa desničarskim ekstremistima, kaže norveški državni pravobranilac.

3
A- A A+

Pravobranilac Fredrik Sejested rekao je da bi Brejvik trebalo da bude u izolaciji.

Sejested je to rekao pred sudom, drugog dana ročišta povodom žalbe vlade na prošlogodišnju sudsku odluku da Brejvikova izolacija u zatvoru predstavlja kršenje njegovih ljudskih prava, prenosi AP.

Sejesterd je naveo da taj samoproglašeni neonacista nastavlja da širi ekstremističku ideologiju svojim obimnim rukopisima i da bi njegovu prepisku trebalo nadzirati, uključujući otvaranje njegovih pisama.

Takođe je primetio da su zatvorski uslovi u kojima se Brejvik nalazi bolji nego što su uslovi u kojima su mnogi drugi zatvorenici, jer boravi u kompleksu od tri ćelije gde može da igra video-igrice, gleda televiziju i da vežba.

Norveška vlada tvrdi da je Brejvik, 37-godišnji desničarski esktremista, opasan i da treba da ostane u izolaciji u visoko obezbeđenom zatvoru u Skienu.

Brejvik je prošle godine tužio vladu, tvrdeći da njegova izolacija, uz česta pretraživanja i činjenicu da često ima lisice na rukama u ranoj fazi zatvorske kazne, predstavlja kršenje njegovih ljudskih prava.

U iznenađujućoj presudi, sud u Oslu je potvrdio Brejvikove tvrdnje, zaključivši da je izolacija "nehumana i ponižavajuća", te da krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, i naložio vladi da plati Brejvikove pravne troškove.

Sud je tada, međutim, odbacio Brejvikovu tvrdnju da mu je pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života prekršeno ograničenjima kontakata sa drugim desničarskim ekstremistima, nakon čega se Brejvik na tu odluku žalio.

Brejvik je osuđen za masovno ubijanje i terorizam 2012. godine na 21 godinu zatvora, a kazna se može produžavati dok god se on smatra opasnim po društvo, navodi američka agencija.

Sve vesti