Šta Beograđani najviše čitaju?

Autor:

Saznajte ko im je omiljeni pisac, ali i koliko su knjiga pročitale "čitateljke godine" od kojih jedna ima samo pet godina!

3
A- A A+
Knjige Foto: MONDO Knjige

  Prigodnom svečanošću i uručenjem nagrada "Marija Ilić-Agapova", "Gligorije Vozarović" i "Čitalac godine", Biblioteka grada Beograda obeležila je svoj Dan i 86 godina od osnivanja.

Prvi put je dodeljena nagrada "Čitalac godine" i to u kategoriji "Odrasli" Ljiljani Tadić (55) iz opštine Čukarica koja je pročitala 239 knjiga i u kategoriji "Deca" Nadi Lazarević (5) iz opštine Mladenovac koja je pročitala 298 knjiga.

Najčitanija knjiga stranih autora u mreži gradske biblioteke je "Čudan osećaj u meni" Orhana Pamuka, u izdanju "Geopoetike".

Slede "Kafka na obali mora" Harukija Murakamija (Geopoetika), "Pokoravanje" Mišela Uelbeka (Booka), "Vrana" Erika Aksla Sunda (Samizdat B92), "Sneško" Ju Nesbea (Laguna), "Central park" Gijoma Musoa (Vulkan), "Stari grobovi" Tonija Parsonsa (Laguna), "Aleja platana" Džona Grišama (Evro-Đunti), "Orhanovo nasleđe" Alin Ohanesjan (Laguna) i "Svetlo u prozoru" Lusinde Rajli (Laguna).

Prisutnima su se obratili ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, savetnica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić i direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Ministar Vukosavljević je istakao da u periodu od 86 godina, "od Marije Ilić Agapove do Jasmine Ninkov mi možemo u jednoj fantastičnoj zakljivljenoj liniji da vidimo svo bogatstvo, raskoš i divne posledice postojanja ove biblioteke, koliko je čitalaca prošlo, koliko je knjiga pročitano i kakav su trag ostavile generacije poslenika ove značajne institucije kulture".

On je naglasio da je kultura čitanja bila, jeste i biće jedan od primarnih zadataka svake kulturne politike i da je čitanje ona osobenost ljudske kulture, onaj element koji čini naš život drugačijim, kvalitetnijim i boljim.

"Šekspirov Prospero u 'Buri' kaže: Mi smo stvar od koje su sačinjeni snovi i čitav naš mali život je snovima zaokružen, a pisac Fernando Pesoa kaže da je čitanje san vođen tuđom rukom. Između naše egzistencije i onoga što jesmo i onoga što nam literatura nudi postoji jaka i neraskidiva veza. Te veze osnažuju i gaje upravo biblioteke", rekao je Vukosvaljević i pohvalio marljivost, entuzijazam, kreativnost i dobre ideje zaposlenih u gradskoj biblioteci.

Ninkov je istakla da je svojim rezultatima u prethodnih godinu dana Biblioteka grada Beograda, uprkos smanjenju broja zaposlenih za 40, premašila veoma ambiciozan plan, te su tako imali 147.000 korisnika, pozajmili 1,8 miliona knjiga, održali 3.000 programa sa više stotina hiljada posetilaca, nabavili 70.000 knjiga.

"Pokrenuli smo veoma važne infrastrukturne projekte, renovirali Rimsku dvoranu, mnoge biblioteke, otvorili smo ogranak u Sava Centru, otvorićemo drugi u Stepi Stepanoviću. Imali smo odličan budžet i odličnu saradnju sa Skupštinom grada i Ministarstvom kulture", istakla je Ninkov i dodala da je Biblioteka grada Beograda jedna od onih ustanova koja kada je najteže daje svom gradu najviše.

Prioriteti u ovoj godini, prema njenim rečima, biće da nastave sa renoviranjem objekata i otvaranjem novih.

"Počeće da radi prvi 'Makerspase' u Srbiji gde ćemo imati najsavremeniju tehnologiju, 3D printere ili robote sa kojima deca mogu da kreiraju šta god žele, pokrenućemo novi sajt koji će preporučivati čitanje. Od danas je u Google prodavnici dostupna naša android aplikacija, do kraja meseca i na ajpedu i ajfonu. Imaćete BGB u svom mobilnom telefonu - što više tehnologije da bi podstakli tradicionalno čitanje", istakla je Ninkov u izjavi medijima.

Ona se pohvalila da BGB ima posetioce na svaka tri minuta, posebno istakla međunarodnu saradnju i najavila za februar potpisivanje ugovora o saradnji sa Capital Library of China - glavnom gradskom bibliotekom Pekinga i sa Bibliotekom iz Čikaga.

Radulović je istakla da BGB 86 godina predstavlja simbol Beograda, dok je Mitrović Marić pričom o poseti predsednika Tomislava Nikolića Sankt Peterburgu ilustrovala njegov odnos prema bibliotekarstvu i bibliotekama.

"Vratili smo se sa velikim brojem knjiga, jer se u sanktpeterburškoj biblioteci čuva preko 370 srpskih rukopisnih knjiga. Dobili smo prepis lista iz Mirosavljevog jevanđelja na koži staroj 400 godina, pa Marijino jevanđelje koje ćemo za Dan državnosti pokoloniti Univerzitetskoj biblioteci. Vazda ćete da nas vidite po bibliotekama", kazala je Mitrović Marić poručivši svim zaposlenima u BGB da su "veliki, moćni i važni".

Nagrada "Marija Ilić Agapova" za najboljeg bibliotekara u 2016. godini uručena je danas Veri Petrović, rukovodiocu Odeljenja za matičnu delatnost Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" u Beogradu.

Nagrada "Gligorije Vozarević" za najboljeg izdavača u 2016. pripala je Javnom preduzeću "Službeni glasnik", a za najboljeg knjižara Mariji Janković, šefu knjižare "Srpska književna zadruga".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi:
Sve vesti