Direktor: Obarajte studente ili smanjujem plate

Direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji, naredio je profesorima da što više obaraju studente kako bi oni ponovo prijavljivali ispite i tako doneli školi što više novca. Ministar: Ispitujemo slučaj.

71
A- A A+
studenti, fakultet, amfiteatar Foto: Mondo/ Stefan Stojanović, ilustracija Ilustracija

Direktor škole Dragoslav Ilić je u mejlu koji je poslao profesorima zahtevao je od kolega da u januarskom roku obore bar 20 do 30 odsto studenata više nego ranije, inače će, za kaznu, da im smanji plate ako to ne učine!

Kako piše "Informer" Ilić je tražio od profesora da znatno pooštre kriterijume, što bi možda bilo razumljivo, da odmah potom nije naglasio motive za to:

"Verujte mi da su nam izuzetno dobri upisi na svim nivoima potpuno uzaludni kada mi sav taj novac vraćamo zbog velike prolaznosti studenata. Ja vas upozoravam da, ako nastavimo sa ovakvim prolazom, jedini način da opstanemo je da smanjujemo plate, što ja ne želim. Hoću da prolaznost u januaru bude manja za 20 do 30 odsto. Ne insistiram da studenti koji znaju namerno ne polože ispit",  piše u mejlu.

Podseća zatim u pismu da su studenti koji su položili sve ispite i imaju 60 ESPB ostvarili preduslove da dalje ne plaćaju školarinu, što, kako konstatuje, školu mnogo košta, pa on zato profesore upozorava da će, nastavi li se tako, njima biti smanjene plate.

Ovakav zahtev Ilića izazvao je ogorčenje studenata.

U pismu dostavljenom danas Tanjugu, a koje je potpisao student treće godine Stefan Panić, stoji da je "ovo čista degradacija studenata".

"Iako znamo da su kriterijumi veoma visoki kao i školarina, direktor škole je pismeno zatražio i uslovio profesore da na ispitima ubuduće smanje procenat prolaznosti da ne bi došlo do smanjenja plata zaposlenih, iako nam je jedan preneseni bod najskuplji u Srbiji i vredi 1.333 dinara", navodi se u pismu.

Samo tražimo da nam se omogući normalno školovanje, navode studenti i ističu "mi sve plaćamo, od potvrde do nadoknade i opet im malo. Ovo je jedan od problema koji je prelio čašu."

I profesori ćuprijske škole su potvrdili da je direktor uputio takve zahteve.

Profesorka Tijana Simović potvrdila je "Informeru" da to nije prvi put da se vrši takav pritisak na profesore. Objasnila je kako direktor često priča na sednicama nastavnog veća da studenti moraju češće da se obaraju, kako bi plaćali školarinu.

Direktor Dragoslav Ilić se oglasio i rekao kako je mejl zloupotrebljen, jer njegov cilj nije bio da se uzima novac od studenata, već da se smanji izrazito velika prolaznost:

"Nakon izvršene analize, uočena je ogromna prolaznost na pojedinim predmetima svih studijskih programa. Na nekim predmetima je čak 95-100 odsto, što apsolutno ne odgovara činjeničnom stanju", kazao je Ilić, prenosi "Informer".

MINISTAR: ISPITUJEMO SLUČAJ

Povodom ovog slučaja oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević.

"Ministarstvo prosvete već ispituje navode da je direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji naredio profesorima da namerno obaraju studente zbog novca i preduzelo je sve mere" , izjavio je danas resorni ministar.


"Dat je predlog da se smene tri člana Saveta te škole koje bira vlada, ali vlada kao osnivač ima manjinu u savetu. U sadašnjem zakonu, tu ste zakovani, to je borba sa vetrenjačama", rekao je Šarčević za RTS.

Kako kaže, tu se radi o autonomiji nadmoći centralne vlasti, ali ističe da prvenstveno niko nije postavio pitanje otkud 100 odsto prolaznost u toj školi.

"Prvo je to neprirodno stanje stvari i mi imamo inspekciju koja tamo već radi", naglašava ministar.


Sve vesti