"Rakuni u školama": Kazne za neprimereno odevanje!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je danas da će se u školama sankcionisati neprimereno odevanje učenika i učenica, kao i nastavnika i nastavnica.

34
A- A A+

"Škola nije mesto gde će srednjoškolke šetati našminkane kao rakuni, sa pirsinzima, a nastavnice dolaziti u helankama i mini suknjama", ovom izjavom ministar je nedavno izazvao lavinu komentara, a danas najavljuje da više neće biti tako.

On je najavio da će biti kažnjavani svi koji se neadekvatno oblače...

"Sankcionisaće se ono što treba, škola mora da bude dosledna", rekao je Šarčević za RTS odgovarajući na pitanje o tome kako će biti rešen problem neprimerenog odevanja u školama.

"Ja sam bio direktor državnih škola, pa sam vraćao roditelje koji dođu nakaradno obučeni. Nemam nikakav problem ni sa profesorima- zamolim, odbijem mu dnevnicu, 'izvoli idi kući obuci se, ne možeš tako da dođeš'", kaže ministar.

Postoje kodeksi, pravilnici, naglašava, ali dodaje da je "najcrnje" što nema ko da ih sprovede.

"Ja ne mogu da odem u 3.000 škola istovremeno, da preletim po Srbiji i to rešim. Morate imati direktora. Tu imamo sjajnih ljudi, ali imamo i onih koji muvaju. To mora da se dovede u istu ravan", ističe ministar.

"Učenice u školu idu kao rakuni" - biće uniformi?

On je rekao da škole imaju vaspitnu ulogu i da đacima treba da daju dobre primere.

"Škole će biti ocenjivane i po spoljašnjem izgledu - da li je uređena zgrada, da li su deca disciplinovana, da li su čestito obučena", kazao je Šarčević.

Govoreći o krivičnim prijavama protiv direktora koji su "srljali" u sudske postupke, ministar je rekao da je većina dugova nastala zbog grešaka direktora, ali i da su delom pogrešile i lokalne samouprave, koje nisu isplatile neke obaveze, pa je utužena škola.

Direktor: Obarajte studente ili smanjujem plate"To je novac koji moramo imati isplaniran u budžetu. Sada isplaćujemo kazne formirane 2004", rekao je Šarčević i pomenuo slučaj Matematičke gimnazije, u kojoj se 2005., kako je rekao, "neko pametan" setio da dozvoli da upiše samofinansirajuće odeljenje.

"Četiri godine je to trajalo. Onda se neko od roditelja setio da je po zakonu srednja škola besplatna i tužio je školu, setili se ostali i sad je to najveći deo tužbe, najelitnija škola i mi sada plaćamo te cehove tih dobronamernih", kaže ministar.


MONDO je već pisao o jednoj školi u kojoj su uniforme obavezne. Podsetite se tog teksta:

U ovoj školi nema golih stomaka i dekoltea

Sve vesti