Oglasio se Haradinaj, evo šta kaže

Autor:

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj pušten je danas iz pritvora da na slobodi, bez prava da napušta Francusku, sačeka odluku suda o zahtevu Srbije za izručenje. Haradinaj se oglasio na Facebooku.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zahvalio se građanima na podršci koju je dobijao prethodnih dana i dodao da je više nego ikada ubeđen da nije bilo uzalud raditi za svoju zemlju.

"Dragi građani, prethodnih dana vaši glasovi i dostojanstvo sa svih krajeva sveta, učinili su me ponosnim. Sada sam više nego ikada ubeđen da nije bilo uzalud raditi za svoju zemlju", naveo je Haradinaj na Fejsbuku.

Francuski sud u Kolmaru je Haradinaja pustio uz kauciju, oduzeo mu pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

VLADA SRBIJE SUTRA O ODLUCI SUDA

Vlada Srbije održaće sutra sednicu na kojoj će biti jedina tema odluka suda u Francuskoj da Ramuša Haradinaja osobodi. Aleksandar Vučić je za sutra zakazao sednicu vlade, potvrdio je potpredsednik vlade Nebojša Stefanović. Vučić danas završava posetu Indiji.

Zasedanje sudskog veća pratilo je i dvadesetak kosovskih Albanaca.

Da je Haradinaj pušten na uslovnu slobodu, potvrdio je za prištinske medijie njegov advokat Arianit Koci.

Pogledajte fotografije izlaska Haradinaja iz suda, uz jedno objašnjenje - Ako vam je čudno što Haradinaj ima peškir na rukama, to je zbog toga što je u Francuskoj zakonom zabranjeno da se na fotografijama vide lisice na rukama osoba koje nisu pravosnažno osuđene za neko krivično delo. Opširnije o tome OVDE.

Evo i snimaka iz sudnice koje prenose prištinski mediji:

Izvor: youtube

Izvor: youtube

Pacoli plaća slobodu za Haradinaja?!

A ovako je priveden 4. januara:

Francuski sud nije danas odlučivao o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja već samo o merama kojima će obezbediti njegovo prisustvo u toku postupka odlučivanja o sprskoj molbi, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Ekstradicioni postupak je u toku, a sud u Kolmaru će u narednom periodu zakazati ročište na kojem će biti saslušan Haradinaj povodom srpskog zahteva za izručenje, objasnili su u tom ministarstvu.

Nakon toga sud će dati svoju procenu i mišljenje o ispunjenosti uslova za ekstradicju.

Po pravosnažnosti sudske odluke o izručenju Haradinaja, konačnu odluku da li se usvaja ili ne zahtev Srbije doneće Ministarstvo pravde Francuske.

Srbija je pre dva dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a danas je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Novi dokazi: Proširena istraga protiv Haradinaja

Ministarska pravde Nela Kuburović je navela da će francuski sud morati da uporedi dokumenta srpskog tužilaštva za ratne zločine i ona za šta ga je teretilo haško tužilaštvo.

"Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i ostećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni", rekla je Kuburović.

 Francuska treba da poštuje Evropsku konvenciju o ekstradiciji kao i sve države EU. Francuska je postupila po poternici, što znači da mora da postupi i po molbi za izručenje i da utvrdi da li je Srbija dostavila dovoljno dokaza da Haradinaj bude izručen, navela je ranije ministarka.

Što se tiče hapšenja Haradinaja 2015. godine u Sloveniji, Kuburović je rekla da tada slovenački organi nisu na adekvatan način obavestili Srbiju o hapšenju te da Ministarsto pravde nije ni imalo mogućnost da pošalje molbu za izručenje.

Izvor: youtube

Sada je na neki način drugačija procedura rekla je ministarka napominjući da veruje da će Francuska da postupi u skladu sa onim što je dostavljeno s obizrom da će imati i te kako dovoljno dokaza da neko ko se se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom bude izručen", rekla je Kuburović.

Na drugoj strani Haradinajev advokat Arijan Koči očekuje da će bivši komandant OVK za region Dukađin biti pušten uz kauciju do okončanja postupka i konačne odluke.

Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni.

Haradinaj je uhapšen od strane francuskih vlasti 4. januara na aerodromu u Bernu.

Sve vesti