• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pazite se falš dinara, evra, ali i maraka!

Izvor mondo.rs

Lažnih dinara u prodavnicama i na pijacama ima više nego falsifikovanih evra, a zabeležena je i pojava falš "dojč maraka" – valute koja ne postoji već decenijama.


Ilegalne štamparije novca ne miruju, pa je u Srbiji u prošloj godini otkriveno 6.1171 falsifikovana novčanica, što je porast od gotovo 9% u odnosu na prethodnu godinu, prenosi "Politika" izveštaj Narodne banke Srbije.

Najviše "krupnih" novčanica

Najviše se falsifikuju novčanice u apoenima od 2.000, 1.000 i 500 dinara, i one čine 95% "falša". Novčanice od 10 i 20 dinara se praktično i ne krivotvore. Kod evra najfalsifikovanija je novčanica od 100 evra. Ukupno je u 2016. otkriveno 2.095 lažnih novčanica stranog novca, za 19% manje nego lani, ali se evro falsifikuje više – otkriveno je 1.023 novčanica samo od 100€ (rast četiri puta, dok je dolara 11 puta manje ).

Porast možda ne izgleda preveliki, ali u toj statistici lažnih dinara je mnogo više nego strane valute, i po toj osnovi rast je gotovo 19%. – ukupna falsifikovana vrednost je 9,12 miliona dinara.

NBS UPOZORAVA: AKO JE SUMNJIVO - NE UZIMAJTE

Iz Narodne banke Srbije upozoravaju građane da ne uzimaju novčanic ako su im sumnjive, jer će posle teško dokazati kako je do nje došao.

"Ukoliko građanin sumnja da je novčanica oštećena ili falsifikovana, nikako ne treba da primi takvu novčanicu zato što posle prijema i odlaska sa lica mesta teško može dokazati da je neku konkretnu novčanicu primio baš na tom mestu i od te osobe", kažu u NBS.

Sumnjive novčanice se moraju predati bilo kojoj banci ili policiji, jer je dalje prosleđivanje, odnosno "puštanje u opticaj" krivično delo sa teškom kaznom. Za predate novčanice dobija se potvrda a novac se, ukoliko se proverom utvrdi da je pravi, kasnije dobija nazad ili se falsifikat zapleni i to bez naknade.

PA KO TO JOŠ FALSIFIKUJE NEMAČKE MARKE?

Nemačka marka (popularna "dojčmark"), valuta je u koju se na ovdašnjim terenima kleli više nego sami Nemci, još nije pala u zaborav., pišu "Večernje novosti". Aktuelna je i kod falsifikatora, iako je zamenjena evrom pre 15 godina.

Među 2095. zaplenjenih krivotvorenih novčanica strane valute u Srbiji u 2016. godini, pronađene su i tri apoena dojčmarke – ukupne vrednosti 2.000 maraka.

Falš marke su otkrivene u Komercijalnoj banci u Beogradu i dostavljene NBS na ekspertizu.

Nemačka centralna banka nema običaj da, kao recimo NBS, ograniči zamenu "starih" novčanica, čak ni u slučaju promenjene valute. Tako se dojčmark može i dalje zameniti u svim filijalama po fiksnom kursu 1,96 maraka za jedan evro – bez provizije.

Mogu se marke zameniti i u Srbiji, u boljim menjačnicama kao i u Komercijalnoj i Rajfajzen banci, ali iz NBS upozoravaju da se pre transakcije proveri gde se i pod kojim uslovima sve može zameniti marka za dinar, pišu "Novosti".

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PETAR .

Placam karticom .

SUNCE

Koja bi dala Marku zd Dinar?

neko

@SUNCE Hehehehe

special image