ODMETNIK 1 – STAR WARS PRIČA (FILMSKA RECENZIJA)

Važna mala priča koja je, doduše, mogla da bude ispričana i u manje minuta i sa manje morbidnih CGI oživljavanja poznatih heroja.

ODMETNIK 1 – STAR WARS PRIČA (FILMSKA RECENZIJA) Foto: YouTube

Rogue One – A Star Wars Story (2016)

Režija: Geret Edvards

Uloge: Felisiti Džons, Dijego Luna, Forest Viteker

Distributer: Taramaunt

Ako je suditi po prva dva filma koje je Dizni servirao gladnoj Star Wars publici po preuzimanju franšize od Džordža Lukasa (za 4 milijarde dolara), možemo da odahnemo. Ako pitate moju ćerku situacija i nije tako čista ("ovaj novi film je previše diznijevski, tri zvezdice"), ali čini mi se da stvari nisu toliko crne kako je zvučalo kada smo prvi put čuli za tu vest. Iskreno, ja sam toliko daleko išao u svom pesimizmu da su mi se već pričinjavale situacije u kojima Hana Montana spasava život mladom Skajvokeru, ali ništa od toga, srećom. Prošlogodišnji početak nove trilogije nam je rasterao sve te košmare, dok je ovaj spinof koji već uveliko razara svetske bioskopske blagajne i definitivno potvrdio da će se Dizni ipak ponašati pristojno.

Na početku, red bi bio pojasniti šta se u stvari dešava u Star Wars univerzumu. Do sada smo imali dve kompletirane trilogije (originalnu i "prequel" trilogiju), treća je startovala prošle godine (''sequel'' trilogija), a od ove godine imamo i tu spinof, ili kako je Dizni odlučio, "anthology" seriju koju započinje "Odmetnik 1". Ovog decembra nam stiže nastavak "Buđenja sile", šest meseci kasnije će nam se prikazati mladi Han Solo i tako dalje. Sila je i dalje tu sa nama.

A u filmu pratimo, kako bi to Dizni sročio, obične ljude rešene da krenu opasnim i neobičnim putem samo da bi, čineći to, postali deo nečeg većeg i od njih samih.

rogue Foto: YouTube

U stvari, pratimo grupu koja nimalo ne liči na herojski tim spreman da Imperiji ukrade planove koji će kasnije (A New Hope) dovesti do sloma Zvezde smrti, njihovog najdestruktivnijeg oružja. Ovaj tim čini nekolicina (na prvi pogled) luzera pojačanih jednim reprogramiranim Imperijalnim K-2SO robotom, ali njihova posvećenost i odlučnost nadjačaće i najsurovije protivnike.

''Odmetnik 1'' je, da se ne lažemo, projekat kojim će se još jednom doći do zarade od milijardu dolara, i to lagano, pa je na taj način i pravljen. Fanovi su bili primarna ciljna grupa, pa zato oslanjanje na nostalgiju i mitologiju izgrađenu ranijim filmovima ne treba da čudi, naročito kada je to učinjeno bez velikih rizika. I balans između akcionih scena i poetskih i emotivnih momenata je pažljivo određen – ne da je meni lično skroz prijao, ali skoro da sam siguran da je Dizni sproveo detaljna istraživanja o tome šta i na koji način današnja publika očekuje od jednog Star Wars filma. Pa je to i isporučio. Neočekivano, film je i pomalo mračan, ali opet ne previše i ne toliko da rastera najmlađu publiku.

Međutim, svo to kuvanje i laboratorijsko odmeravanje filmskih sastojaka, kao da je pomalo umrtvilo ostale elemente potencijalno fenomenalnog Star Wars filma. Tako kasting, recimo, funkcioniše samo do određenog nivoa: Felisiti Džons je pun pogodak i magnet za pažnju svaki put kada je u kadru, ali ostatak ekipe samo korektno obavlja svoja zaduženja. Brojni najavljeni akcioni minuti nagoveštavali su revolucionarne i radikalne zahvate u domenu spec. efekata i CGI tehnologije, ali iako smo na poklon dobili zaista spektakularnu pešadijsku borbu Imperije i pobunjenika, možda i najbolju još od uvodne bitke u ''Imperiji'', letački deo akcije ne donosi ništa što bi ''Odmetnika'' razlikovalo od mase bezličnih holivudskih blokbastera. K2 je blistav trenutak ovog filma, ali ostatak dijaloga, pa i scenarističkih rešenja u filmu, nisu u stanju da impresioniraju na način na koji su to činili slavni prethodnici ''Odmetnika''.

rogue Foto: YouTube

Tako da, na kraju balade, nije ni čudno da je ''Odmetnik jedan'' zbir zbrkanih osećanja ili vreća u kojoj se nalaze svi poznati i oprobani delovi neophodni za uspešan film, ali ponekad trapavo odabranih i sastavljenih u spektakl kakav smo dobili. Ukratko, čini se da je ova važna, ali mala priča mogla da bude ispričana i manje pretenciozno nego što je to slučaj – sa kraćom minutažom i manje akcije i u svakom slučaju bez morbidnih digitalnih oživljavanja poznatih heroja. Tako je ovaj film mogao da bude perfektan pratilac glavnog toka velikog serijala, dok je ovako ostao samo finansijski uspešan dodatak fenomenu zvanom Star Wars.

Međutim, nepravedno bi bilo reći da je ovo loš film nedostojan franšize. Daleko od toga. Ništa loše viđeno nije u stanju da uzdrma ni ovaj film, a kamoli budućnost serijala. Štaviše, i pored očiglednih problema, siguran sam da će i fanovi, ali i oni koji se po prvi put sreću sa ovom svemirskom sagom, ostati verni svim sledećim nastavcima bilo da oni pripadaju glavnoj struji ili se bave i drugim pričama i junacima ovog fantastičnog Univerzuma.

Velike stvari su podložne i oštrijoj kritici, ali generalno, za sada je sve okej sa Ratovima zvezda.

ocena:

Ja: ****


Sve vesti