• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko neće pirotski "Prvi maj"

Izvor MONDO/Agencije

Nekoliko firmi obilazilo nekadašnji pirotski gigant, ali kada je trebalo da se plati, niko se nije pojavio na licitaciji.

I treći pokušaj prodaje imovine fabrike AHA Mura "Prvi maj" u stečaju završen je neuspešno, pošto niko od potencijalnih kupaca nije u predviđenom roku uplatio depozit za učešće na današnjem javnom nadmetanju. Početna cena je bila 283,95 miliona dinara, a obavezni depozit je 126,2 miliona.

Prema rečima stečajnog upravnika AHA Mure "Prvi maj'' Miroljuba Dimitrijevića, dve-tri firme su bile zainteresovane za kupovinu te fabrike.

"Njihovi predstavnici su dolazili u Pirot, obišli su fabriku i upoznao sam ih sa imovinom i stanjem u fabrici. Imali smo i nekoliko sastanaka kod gradonačelnika. Međutim, na žalost, niko od ovih firmi posle objavljivanja oglasa o prodaju se nije pojavio kao kupac", rekao je za TV Pirot Dimitrijević.

On je dodao da još nije doneo odluku o daljim koracima u tom procesu kako bi fabrika napokon bila prodata.

U Savezu Samostalnih sindikata Pirota smatraju da bi prodaja po proizvodnim celinama bila bolja za radnike koji bi pre dobili posao, ali da bi za "Prvi maj" bilo najbolje da se privatizuje kao celina i da svi radnici budu vraćeni na posao.

Predsednik tog sindikata Rodoljub Ćirić kaže da bi prodaja u celini omogućila opstanak te nekada renomirane firme i obezbedila egzistenciju za njene radnike koji su sada u veoma teškom socijalnom položaju.

"Većina radnika 'Prvog maja' je sa sela i uglavnom se dodatno bave poljoprivredom i nekako preživljavaju. I pored toga njihova materijalna situacija je izuzetno teška", objašnjava Ćirić.

Prema njegovim rečima, "Prvi maj" je otišao u stečaj zbog ogromne prezaduženosti i obaveza većih od vrednosti imovine, zbog čega je, zahvaljujući naporima sindikata, 1.270 radnika ostvarilo pravo na isplatu devet minimalnih zarada, odnosno prosečno po radniku oko 190.000 dinara, a za isti period im je povezan i radni staž.

On je naveo da je socijalna situacija i ostalih pirotskih radnika veoma teška, uprkos statističkim podacima koji govore drugačije.

Fabrika je u stečaju od 2015. godine, a najveći deo od preostalih 1.300 radnika je bez posla.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ja

jedini spas,da se nekom strancu da za dzabe sa minimalnim brojem radnika!propali ste nazalost!trazite drugi posao!

mika.pn

Zasto toliki depozit aman?? Sve mi mirise na namestanje da se ne proda i neko ce na kraju da uzme dzabe i pokupi kajmak posle, sto bi se tako reklo..

nisam

nosila dzakove u mladosti niram imala nikad fabriku , ali bih je kupila kada čena padne na ! dinar, tek da se vidi kako moze da se revitalizuje. koliko se secam bilo je i obdaniste

special image