• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena! Kineska banka od danas u Srbiji (FOTO)

Izvor Tanjug

Dolaskom "Bank of China" očekuje se eksponencijalni rast investicija u našu zemlju, jer je upravo ta banka otpočela finansiranje železare u Smederevu, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.


"Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo "Hestila", naša železara će poslovati bolje nego ikad u svojoj istoriji", rekao je predsednik u Palati Srbija, na ceremonijii svečanog otvaranja "Bank of China", koja koja će biti centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu.

Predsednik Srbije je poželeo da se "Bank of China Serbia ad Beograd" razvija, uspešno posluje na regionalnom nivou, jer, kako ocenjuje, njen razvoj sa beogradskom adresom garantuje i razvoj Srbije.

"Želim vam srećan početak i uspešan rad. Dobrodošli u Srbiju u koju vas, verujem, pored razumljivog interesa za pozicioniranje u ovom delu Evrope, dovodi i iskreno prijateljstvo, ali i prepoznavanje Srbije kao države koja ima sposobnu Vladu koja će u svakom smislu spremno, operativno i stručno odgovoriti visokim zahtevima vašeg poslovanja", rekao je Nikolić, obraćajući se predstavnicima kineske banke.

Predsednik Srbije je rekao da je "Bank of China" već aktivna u regionu, a da će se od danas koordinacija aktivnosti za ovaj deo Evrope, odnosno za Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, obavljati iz Srbije.

Nikolić je istakao da se ulaganje Kine u Srbiju, nakon smederevske železare, Pupinovog mosta i infrastrukturnih projekata, naročito u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija, nastavlja dolaskom "Bank of China".

"Od 'Bank of China' očekujemo realizaciju finansiranja izgradnje proizvodnih pogona što podrazumeva veliki broj zapošljavanja naših sugrađana. Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržišta od više od milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodnotrgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine", istakao je predsednik Srbije.

Sve su to, kaže Nikolić, pokazatelji da je poslovično prijateljstvo dve zemlje obogaćeno partnerskim odnosom zasnovanim na međusobnom poštovanju, na poverenju i istinskoj posvećenosti interesima naših građana.

"A od ove nedelje i mogućnost da bez viza posećujemo jedni druge, da se upoznajemo i dalje unapređujemo naše odnose. Rečju - saradnja Srbije i Kine je sveobuhvatna, i kao takva postaje primer svima kako bi trebalo da sarađuje država sa državom bez obzira na veličinu, moć, udaljenost, primer kako mi to vidimo i u čemu prepoznajemo budućnost u bilateralnim odnosima", kaže predsednik Srbije.

Napominjući da je jedna od tema o kojoj je razgovarao sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom bila i dolazak "Bank of China" u Srbiju, Nikolić je istakao da mu je posebno drago što je tadašnji član kineske delegacije, predsednik "Bank of China" Tjan Guoli, i danas u Beogradu.

"Ovaj dan upamtićemo kao početak velikih prilika koje se ukazuju Srbiji, kao ispunjenje obećanja da će Beograd postati regionalni centar, a Srbija lider u mnogim oblastima, ekonomskim i bankarskim posebno", naglasio je Nikolić.

Ocenjuje da otvaranje jednog od najvećih bankarskih sistema na svetu znači da je u našoj zemlji prepoznat partner spreman za ozbiljne zadatke, politički stabilna država, a ekonomski država u nezadrživom usponu, te da je zbog takvih pokazatelja, Srbija prva država među zemljama centralne i istočne Evrope sa kojom je Kina potpisala Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.
"Svojim potpisima na ovom dokumentu, predsednik Si Đinping i ja postali smo garant njegove realizacije. Najveći infrastrukturni projekat na svetu 'Jedan pojas, jedan put' koji je, inače, lična inicijativa predsednika Si Đinpinga, obuhvata i Srbiju", rekao je Nikolić.


Osvrnuvši se na posetu predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji pre pet meseci, ocenio je da ona sa pravom nosi epitet istorijske posete i da razgovori koje je tada vodio sa kineskim kolegom, kao i Sporazum o sveobuhvatnom strareškom partnerstvu koji su tada potpisali, iz dana u dan dobijaju svoju konkretnu realizaciju.

"Najlepši primer je ova nedelja koja je započela potpisivanjem bezviznog putnog režima za građane naših zemalja, nastavila se današnjim otvaranjem 'Bank of China' u Beogradu, a završiće se sutrašnjim koncertom 'Glas Junana'", rekao je Nikolić.

Ta poseta je, kazao je, poslala "snažnu poruku" celom svetu o prijateljstvu i saradnji između dve "tek geografski udaljene zemlje koje dele iste sisteme vrednosti, posvećenost miru i napretku ne samo svojih država, već čovečanstva".

Posebno zahvalivši kineskom kolegi Si Đinpingu na iskrenoj posvećenosti realizaciji dogovora, Nikolić je istakao da je veoma zahvalan i na "principijelnom, čvrstom stavu" Kine u vezi sa nepriznavanjem takozvane Republike Kosovo, primanja Kosova u Unesko i uopšte, na stavu Kine kojim u međunarodnoj zajednici brani principe međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija.


Predsednik "Bank of China" Tjan Guoli rekao je da otvaranje njegove banke u Beogradu predstavlja važan korak koji ta banka preduzima u cilju izlaska u susret rastućim potrebama ekonomske saradnje Srbije i Kine, te da će "Bank of China", finansijskim uslugama koje pruža, dat

Ističe da, po osnovu osnovnog kapitala, njegova banka, na listi "Top 1.000 svetskih banaka", danas zauzima četvrto mesto.

Kineska banka u Srbiji će poslovati pod imenom "Bank of China Srbija" a.d. Beograd i pokrivaće sve zemlje bivše Jugoslavije, kao i Grčku, Rumuniju, Bugarsku i Albaniju.

Njen osnivač u Srbiji je Bank of China (Hungary) Close Ltd. iz Mađarske, a sedište će joj se nalaziti na Novom Beogradu, u Bulevaru Zorana Djinđića 2a.

U početku bi trebalo da finansira kineske i srpske kompanije koje će zajednički nastupati i na trećem tržištu, kao i da pruža usluge i stanovništvu.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministri Vlade Srbije, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Tagovi

Komentari 26

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

brane121

Hajmo orkestar mrzitelja Srbije i svega dobrog sto se desi u njoj....123...sviraj...

Dekii

Dobro je ovo. Samo se plasim da ce plate kod kineza biti minimalac od 130 din na sat. Al bolje i tako,da zaposle sve,nego sadasnje stanje. Videcemo

Užas

Ko da su ga iz salamure izvadili. Jadan, bedan i neugledan. A sto laze i krade tek.

special image