Pune mrtvačnice, sahranjuju i nedeljom!

Autor:

Nikada veća smrtnost nije zabeležena u Beogradu. Samo za prvih dvadeset dana januara umrlo je 40 odsto više ljudi nego u istom periodu prošle godine, a dnevno je bilo i do 70 sahrana.

23
A- A A+
umrlica, umrlice, smrt, ubistvo, mrtav, preminuo, preminuli, sahrana Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U Beogradu je do 22. januara umrlo 803 ljudi, što je za 40 odsto više nego za isti period prošle godine, piše list "Kurir".

Direktor DZ Palilula, dr Aleksandar Stojanović, kaže da je polovina umrlih imala između 81 i 90 godina, ali da je razlog povećane smrtnosti svakako i epidemija gripa. Zbog toga je, prema njegovim rečima, u mrtvačnicama bio povećan i broj dežurnih mrtvozornika.

Dosta posla imalo je i javno preduzeće "Pogrebne usluge", koje je ispraćaje za kremaciju počelo da obavlja i nedeljom, što ranije nije bila praksa. Samo za Božić ispraćeno je 35 ljudi, što se, kažu u tom preduzeću, nije dogodilo nikada ranije. Prema zvaničnim podacima, zaključno sa 22. januarom na beogradskim grobljima sahranjeno je 1149 ljudi. Na mrtvozorničku službu moralo je da se čeka i do 12 sati, a na zakazivanje sahrana i opela od četiri do šest dana, kažu u Pogrebnim uslugama.

U Beogradu sahranjuju i po mraku

Slična situacija je i u Novom Sadu, gde se dnevno održi po petnaestak ispraćaja, što je duplo više od uobičajenog, piše "Kurir"

Lekari kažu da zimi, posebno kada su niske temperature i povećana vlažnost, lakše otkazuje srce, a probleme imaju i astmatičari i oni koji su podložni respiratornim infekcijama. Stručnjaci upozoravaju da bi razloge veće smrtnosti u zimskim mesecima trebalo tražiti i u prazničnim i slavskim veseljima, kada mnogi znaju da preteraju u hrani i piću.

Sve vesti