URNEBESNO: Holanđanka o pihtijama!

Holanđanka, udata za Nišliju, na svom blogu napisala tekst o pihtijama, jednoj od omiljenih zimskih poslastica u Srba. Nasmejte se!

54
A- A A+
pihtije Foto: MONDO/P. VujićPihtije - ili ih volite ili ne možete očima da ih pogledate. Sredine nema.

Mnogi su nepoverljivi prema "onome što mrda", ali oni koji su se "okuražili" i probali, više nikad se nisu "skinuli" i izlečili od te "zavisnosti".

Kako li je tek strancima?

Evo, saznali smo. Holanđanka, udata za Nišliju, imala je priliku da se upozna sa pihtijama. Ili sa "pudingom od mesa", kako ih ona naziva.

Prenosimo vam ceo blog, bez bilo kakve intervencije:

"Puding od meso! Šta je to sa Srbin da toliko voli meso da čak i puding jedu od meso. Bilo koje slavlje ne može da prođe bez meso. Roštilj, prase. A kad ima jagnje liiii!!!! Ja sam počcela da jedem ovcu. Prase i dalje ne mogu. Nekako mi smrdi. Možda i zbog razne situacije. Ispred kuće nase 30. jul, vruće. Naiđem sa starije sin tada imao 2,5 godine. Moj dever izneo 2 prasići mrtvi i brije ih! Kažem njemu: "Skloni to da ne vidi David". Računam da dete koj vidi mrtvu životinju će ima traume do kraja živote. Već kasno! David vidi i kaže: "Mama vidi prase!" Ja objasnim da spavaju i da je sve ok. Brzo prođjemo i uđemo u kuću. Tek uveče pred spavanje plače David. Ja vec zaboravila za prase. "Davide kaži mami sta je!" On samo kaže prase i nastavi da jeca. "Dobro sine ništa to nije!" Tek će on: "David hoće jede prase!" A ja sve mislim da mu je žao a on se setio da nije jeo! Ili, sedimo nas 9 kod svekrve na ručak. Tu su i dever i jetrva sa blizancima od 7 godine. Predjelo brzinski... ajde kad će meso! "Hocemo krcko!" (To je znaci kozica). "Uuu imamo glavu!!!" Ja se zgranim... kakvu glavu!! "Hoću ja mozak!!" Moj muž i jetrva se svađaju ko će mozak. Prsti se lepe, usta se siju od masno. Zatvorim oči i sanjam kako bi ovo izgledalo pre 1000 godina. Najverovatnije ne mnogo drugačije, pobili bi se oko ovog mozga. Ili na niški "POTEPALI BI SE".  Kad sam prvi put došla u selo od moj svekar Gornje Vlase, svi su hteli da probam njihove pihtije. Ja pitam šta je to. A samo dobijem isti odgovor kod svaku kuću. "Ovakve još nisi jela". "Moraš da probaš!". Gledam ono ljigavo i mislim se kako da izbegnem. Kad u drugu kuću ista priča. U Holandiju se jede krompir. Na hiljadu načina i ponekada i parče meso. Ponekada parče ribe. Povrće kao prilog. Moj muž kad je živeo u Holandiju se desilo jednom da je kupio meso namenjeno za psa. Srce, uši, i beše još nešto. Dođem kući i pitam šta to smrdi a on srećan kaže: "Ej mnoogooo jeftino kod vas ali ne znam što se prodaje u posebni deo u marketu". Eto čisto neka lagana tema za razmišljanje. Šta spremati danas".

Povezano

Sve vesti