Šta je predmenstrualni disforični poremećaj

Autor:

Svi znamo šta je PMS (predmenstrualni sindrom), a znate li šta je predmenstrualni disforični poremećaj?

4
A- A A+

  Simptomi PMS su grčevi, neverovatna želja za hranom, osećaj umora ili nervoze, nagle promene raspoloženja...

Ali, ako ove simptome imate nedelju dana pre početka menstruacije, a simptomi ne nestanu ni danima nakon što je ciklus počeo, velike su šanse da imate predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD).

One dame koje imaju ovaj poremećaj osećaju emocionalne i fizičke simptome slične onim u PMS-u, ali ih ti simtopmi ometaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Simptomi predmenstrualnog disforičnog poremećaja su: depresija, osećaj beznađa, ekstremna glad i nervoza, anksioznost, manja ili veća potreba za snom nego inače, nezainteresovanost za uobičajene aktivnosti, nedostatak samopouzdanja, teškoće u koncentrisanju, iznenadan osećaj vrućine, glavobolje, bol u mišićima.

Kod nekih žena je ovaj poremećaj toliko izražen da u tom periodu razmišljaju o samoubistvu.

Stručnjaci kažu da ne postoji definitivan odgovor šta uzrokuje PMDD, ali to može biti reakcija na hormonske promene koje se u telu dešavaju tokom menstrualnog ciklusa.

Studije su pokazale da žene koje pate od predmenstrualnog disforičnog poremećaja imaju niži nivo serotonina, te da to uzrokuje simptome PMDD-a.

Serotonin je supstanca u mozgu koja prenosi nervne signale, a određene ćelije u mozgu koriste ovu supstancu da kontrolišu raspoloženje, koncentraciju, spavanje i bol.

Ako imate pet simptoma PMDD-a nedelju dana pre početka ciklusa, koji nestaju ubrzo nakon što ciklus počne, verovatno je da patite od predmenstrualnog disforičnog poremećaja. Ipak, ako imate ove simptome, najbolje je da se obratite lekaru kako bi se to utvrdilo.

Najčešće se kao terapija ženama koje pate od PMDD-a prepisuju antidepresanti, hormonska terapija, vitaminski suplementi, vežbanje i određena ishrana, a sve u zavisnosti od toga koji su simptomi.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti