ZAKON NOĆI (FILMSKA RECENZIJA)

Ili kako je Ben Aflek zamalo upropastio jednu od omiljenih priča našeg kolumniste.

Live By Night (2016)

Režija: Ben Aflek

Uloge: Ben Aflek, Zoe Saldana, Sijena Miler

Distributer: Blitz

Okej, ovog puta će manje reči biti o samom filmu, a više o okolnostima koje su se zbivale oko naslova ''Live By Night''. Ipak je ovo više kolumna nego prava filmska kritika, jel da?

Za početak, ne bi bilo loše da objasnim zašto je ovaj naslov meni toliko značajan. 2012. godine sam sa svojom ćerkom bio u Parizu. Pored svih ostalih znamenitosti koje jedan otac može svom detetu da pokaže u ovom neverovatnom gradu (Luvr i drugi muzeji, zabačeni bioskopi, ulice i kvartovi, restorani, pekare i poslastičarnice...), knjižare su definitivno nezaobilazan detalj, a među njima svakako i najpre "Shakespeare & Company", jedna od najpoznatijih knjižara na svetu.

To je u svakom slučaju izuzetan doživljaj, ali ovog puta i specijalan, naročito za mene, jer sam kopajući po ovim kutijama koje se nalaze ispred samog ulaza jednog trenutka naleteo na knjigu Denisa Lehejna pod imenom "Live By Night", knjigu koja u tom trenutku u stvari nije ni postojala.

Mnogo volim pomenutog pisca i bilo mi je čudno da ne prepoznajem naslov. Posebno zbog toga što je unutra pisalo da se radi o romanu iz 2012, u tom trenutku tekuće godine. Internet mi je sve pojasnio, ali mi i dalje ništa nije bilo jasno, jer se ovaj naslov pominjao samo kao budući, još neobjavljeni roman Denisa Lehejna. I pored svemoćnog sajber sveta, neposotojeća knjiga je i dalje piljila u mene.

No, pravi šok je tek sledio. Nisam ni razmišljao o opciji da ne ponesem knjigu ma šta ona u stvari predstavljala (neku đavolsku rabotu sasvim sigurno), ali kada sam svejedno okrenuo onu stranu na kojoj se obično nalazi cena, cifara nije nigde bilo, već samo četiri slova ispisana rukom – FREE. Tek mi sada ništa nije bilo jasno, pa sam požurio do kase. Na moje pitanje pošto ova knjiga, devojka za kasom me je samo pogledala i rekla – knjiga je besplatna, možete da je nosite.

Nije bila ni šala, ni skrivena kamera. Uzeo sam knjigu i bez dodatnih pitanja požurio napolje. J. je već držala par knjiga u ruci (ne besplatnih, nažalost), i samo deset minuta kasnije smo već sedeli u nekoj fensi poslastičarnici, listali kupljeno blago i jeli onaj čuveni sladoled od slanog karamela. Nikada zaista nisam saznao kako sam došao u posed jedne od (logično, zar ne), najdražih knjiga koje imam u svojim policama. Mogu samo da pretpostavim da sam u stvari slučajno naleteo na neku kopiju koja se unapred šalje lokalnim izdavačima i prevodiocima i da je na taj način završila i u knjižari koja, opet, nije htela da prodaje besplatnu kopiju. A i druge misli su mi se vrzmale po glavi – od naučno fantastičnih do romantičnih. Nikada neću saznati.

I onda, pet godina kasnije, u bioskopima ''Zakon noći''. U originalu ''Live By Night''.

Izvor: YouTube

Šteta što me nisu pozvali na pretpremijeru, da i film vidim pre ostatka sveta. Ali svejedno, uzbuđenje je bilo na nivou. Nisam smeo sam da idem (i dalje sam u svemu ovome video neku Zonu sumraka, šta li već), a N. i G. su kao iz topa pristali. Znate već, Denis Lehejn.

Godine su dvadesete, a Džo Kaflin, Irac u Bostonu, veteran iz Prvog rata, sin policajca, sitni, ali samostalni kriminalac, zaljubljuje se u Emu, ljubavnicu lokalnog mafijaša. Takav zaplet ne može dobro da se završi po zaljubljeni par, ali Džo uspeva da preživi bliski susret i sa mafijom i sa policijom. Ne i Ema. Ali život teče dalje, pravo ka Floridi, gde Kaflin ulazi u posao sa, logično, alkoholom i Kubancima. Međutim, pipcima irske i talijanske mafije ništa nije nedostižno, pa čak ni jedan Džo Kaflin, kralj ruma i ostalih zabranjenih tekućina.

Fenomenalno bi bilo da je od svega ovoga ispao genijalan film za *****, ali nije. Na moju žalost. Mogao je možda neko strpljiviji od Bena Afleka da se prihvati ovog posla. Neko ko ne žuri na Betmena i neko ko nije toliko sujetan da u takvoj žurbi sebi ipak dodeli i ulogu producenta i scenariste i glavnog glumca i reditelja. Znam, ima on kredit da se potpiše kako god hoće (Oskari, Globusi...), ali ovog puta su svi drugi bolje obavili posao od njega. Svaki sporedni glumac ili glumica, direktor fotografije i glavni dizajner filma, kostimograf ili pisac muzike. Svi su bili u apsolutno vrhunskoj formi, osim Afleka.

Glumca, koji nije bio u stanju da u lik kakav je dotični Džo Koflin ulije trunku života, scenariste koji nije imao tu veštinu da ne banalizuje Lehejnovu prozu, niti moć da je prenese u uzbudljivi dvosatni film i režisera koji nije mogao da sve fenomenalne elemente ovog filma uklopi u delo koje će konkurisati slavnim prethodnicima koji su se u prošlosti bavili ovom slavnom američkom temom, dvadesetim godinama. Roaring Twenties.

Ali nikako ne bi valjalo da neko pomisli da je ''Zakon noći'' loš film. Mnogo više sam ja bio razočaran nego što je ovo zaista slab film. Preterujem ja, nisu samo momenti ono što valja u filmu. Aflekova adaptacija u sebi sadrži materijal za TV seriju, a ne za dva sata bioskopskog provoda, njegova vizija tadašnje Amerike je neverovatno precizna i samim tim prepuna nasilja, pohlepe i korupcije, njegova režija i koreografija akcionih scena su besprekorni, njegov osećaj za pravdu i sposobnost da oblikuje smesu u kojoj se ideologija, politika i kriminal savršeno prožimaju i - sve u svemu – mnogo toga filmski zrelog i lepog može da se vidi u ovom filmu. Nema sumnje, Aflek je mnogo bolji režiser nego glumac.

I tako. Ostatak možete da zamislite i dopišete i sami. Ali reakciju mojih prijatelja svakako ne možete. I dok je N. bila odlučna i zadovoljna, G. mi je bio maksimalno sumnjiv. U kolima nije želeo mnogo da se bavi filmom i našim pitanjima i ocenama, ali pošto sam insistirao, dok je izlazio samo je uspeo da procedi da filmu daje šest i po zvezdica od mogućih pet i nestao u magli.

Nije mi to bilo dovoljno, pa sam počeo da mu šaljem poruke, sve dok mi on nije poslao jednu ovakvu: ''Znao sam da ćeš da škrtariš na konto inept scenarija/glume, a mene koji nemam dužnost da budem objektivan je, uprkos jasnim nedostacima, udario pravo u grudi i veličanstveno me je iznenadio, pa sam mislio da nam zajednička ocena bude deset.''

Divan je ovaj moj tender heart prijatelj, zar ne? Ja ga obožavam. Tako da vama sad samo preostaje da vidite šta se to zaista dešava u domaćim bioskopima pod imenom ''Zakon noći''. Oni napredniji čitaoci bi mogli da se prihvate i same knjige, što da ne?

ocena:

Ja: ***1/2

G: ******1/2

N: ****


 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  TIHO MESTO (FILMSKA RECENZIJA)

  video 13 1

  Horor koji kritičari hvale "smorio" je našeg kolumnistu do bola, mada priznajemo da nikada nismo videli da u filmu...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  PUTNIK (FILMSKA RECENZIJA)

  10 26

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija "krstio" je novi filmski žanr "Lijam Nisan filmovi". Znate već, neko mu dirne u...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  FEST I OSKAR (FILMSKE RECENZIJE)

  video 5 7

  Naš kolumnista gledao je četiri filma, evo njegovih ocena!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  TRI BILBORDA - FILM OD PET ZVEZDICA!

  video 38

  Naš kolumnista je gledao film kojem prognozira sve važnije nagrade, evo i zašto!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  CRNI PANTER (FILMSKA RECENZIJA)

  29

  Naš kolumnista nije plakao kao publika u Africi, ali je svakako uveren da je ovo ultra zabavan i zanimljiv film pun...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  DOUŠNIK (FILMSKA RECENZIJA)

  8

  Nećemo pamtiti nijednu ulogu iz filma bogatog problemima za koje veliki Spilberg, očigledno, nije bio spreman.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  KOKO (FILMSKA RECENZIJA)

  11

  Dobili smo novi crtani klasik, zbog kojeg je pola sale bilo uplakano - saznajte i zašto!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  WIND RIVER i BRAWL IN CELL BLOCK 99 (RECENZIJE)

  video 8

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je iskoristio novogodišnje lenčarenje da pogleda dva filma. I oba, kaže, zaslužuju...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  STAR WARS – POSLEDNJI DŽEDAJI (FILMSKA RECENZIJA)

  48

  Šokantno dobar film koji je zaslužio pet zvezdica!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  BEZ LJUBAVI (FILMSKA RECENZIJA)

  video 3

  Besprekorni glumci, nepodnošljiva dvosmislenost i muka koja pogađa pravo u srce u filmu koji je sve, samo ne crna...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  TOR: RAGNAROK (FILMSKA RECENZIJA)

  39

  Navikli ste da je Tor "Marvelova najslabija karika"? Ovaj ultrazabavni film će vas naterati da promenite mišljenje!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  MAMA! (FILMSKA RECENZIJA)

  28

  Od alegorijske priče sa sjajnom ekipom do treš košmara spektakularnih razmera - naš kolumnista gledao je film koji...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  BLEJD RANER 2049 (FILMSKA RECENZIJA)

  video 43

  Evo šta naš kolumnista misli o novoj verziji kultnog filma po priči Filipa K. Dika!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  TO (FILMSKA RECENZIJA)

  37 20

  Totalni promašaj, koji apsolutno ne funkcioniše kao Kingovo štivo, već samo kao prilično bezličan i dosadan...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  VOZAČ - FILM OD PET ZVEZDICA!

  video 35 29

  Naš kolumnista oduševljen je filmom, saznajte i zašto!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  ATOMSKA PLAVUŠA (FILMSKA RECENZIJA)

  video 14 6

  Loše zamišljen i još lošije napisan scenario, i povremene sjajne bitke u "socrealističkom" okruženju - sve to u...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  DANKERK - REMEK DELO! (RECENZIJA)

  video 75

  U bioskopu sa ocem, naš kolumnista je gledao film "za sva vremena i sve ratove", koji je nazvao remek-delom....

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  PLANETA MAJMUNA: RAT (FILMSKA RECENZIJA)

  22

  Zašto su našem "skuvanom" kolumnisti otupele ganglije? Zato što je odgledao potpuno razočaravajuću završnicu jednog...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  SPAJDERMEN: POVRATAK KUĆI (RECENZIJA)

  19

  Nemojte ni da sumnjate da će novi Piter dominirati MCU filmovima ne samo u samostalnim nastupima, već i kao član...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  ČUDESNA ŽENA (RECENZIJA FILMA)

  video 51

  "Nemam ništa protiv ženskih filmova, majke mi", napisao je u mejlu, uz novi tekst, kolumnista MONDA Miško Bilbija....

Sve vesti