Medicinski radnik Ema Hemet navela je koje korake treba da preduzmemo kada se zagrcnemo i počnemo da se gušimo.

Ona naglašava da gušenje hranom veoma brzo vodi do smrti ukoliko se ne postupi odgovarajuće u takvoj situaciji.

Do gušenja dolazi kada hrana blokira grlo, zbog čega osoba ima poteškoće da diše. Ako je reč o potpunoj blokadi, uopšte ne može da diše, pa ni da se nakašlje, ne bi li se komad hrane pomerio.

Evo šta da radite ako vam se to dogodi.

Ostanite smireni

Ukoliko paničite, grlo će se još više stegnuti, a zaglavljeni komad hrane će se još više zaglaviti.

Pročistite grlo

Ukoliko možete, pokušajte da pročistite grlo kašljanjem. Ako je reč o delimičnoj blokadi grla, to će biti dovoljno. Nagnite se blago napred dok kašljete.

Privucite nečiju pažnju

Ako su vam disajni putevi potpuno zatvoreni, nećete moći da se nakašljete, niti da proizvedete bilo kakav zvuk, što znači da vam je potrebna nečija pomoć. Gde god da se nalazite, odmah privucite nečiju pažnju.

Ako ste sami...

Ukoliko u blizini nema nikoga ko bi mogao da vam pomogne, možete sami da izvedete Hajmlihov zahvat. Stegnite pesnicu i položite je ispod grudnog koša i upotrebite drugu ruku da jako gurnete na gore.

Druga opcija je da iskoristite ivicu stola ili stolice, tako što ćete grudni koš nasloniti na ivicu, a zatim gurnuti (isto kao pesnicom).

Evo kako se to radi:

Ne koristite prste

Ne pokušavajte prstima da izvadite komad zalogaja koji se zaglavio - u devet od deset slučajeva time se gušenje pogoršava, a opstrukcija postaje još gora.

Ne budite tihi

Kada dođe do potpune blokade disajnih kanala, mnogi se jednostavno "zalede", tako da niko i ne primeti da se guše. Njihovo lice postaje crveno, ljubičasto, pa plavo, a to znači da je nivo kiseonika na kritično malom nivou. To se može desiti veoma brzo, zato još jednom - ako počnete da se gušite, mašite rukama, uradite bilo šta da privučete nečiju pažnju.

Prevencija

Naravno, prevencija je uvek bolja od leka. Da biste izbegli da do gušenja hranom dođe, ne pričajte i ne smejte se dok žvaćete jer su to najčešći uzroci gušenja.