Anketa: Marin Le Pen najviše glasova u prvom krugu

Autor:

Liderka desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen mogla bi da dobije najveći broj glasova u prvom krugu izbora za predsednika Francuske u aprilu, pokazala je nova anketa.

6
A- A A+

Iza nje bi bili, sa skoro jednakim brojem glasova, konzervativni kandidat Fransoa Fijon i centristički kandidat Emanuel Makron.

Prema danas objavljenim rezultatima istraživanja instituta Kantar-Sofr za list "Figaro", Le Pen bi osvojila 25 odsto glasova u prvom krugu, dok bi Fijonu pripalo od 21 do 22 odsto, a Makronu od 20 do 21 odsto glasova, prenosi Rojters.

U odlučujućem krugu, koji bi trebalo da bude održan 7. maja, ukoliko se jedan od njih suoči sa Le Penovom, šanse za pobedu se smeše i Fijonu i Makronu, dok bi Makron potukao Fijona u slučaju da se njih dvojica nađu u "konačnom obračunu", pokazuju rezultati istog istraživanja.

Anketa je sprovedena 26. januara i 27. januara - nakon što su se u francuskom satiričnom časopisu pojavili navodi da je Fijonova supruga godinama primala platu za nepostojeći rad, što je pokrenulo aferu.

"Ono što Emanuelu Makronu daje zamajac je pre svega Penelopgejt", kaže Emanuel Rivijer iz instituta koji je sproveo anketu, govoreći o skandalu vezanom za Fijonovu suprugu Penelop.

Za Benoa Amona, koji je danas osvojio nominaciju Socijalističke partije za kandidata na predsedničkim izborima, mnogi smatraju da nema mnogo izgleda za uspeh u prvom krugu izbora.

Sve vesti