Bojana Zimonjić Jelisavac,mondo.rs

Srećan vam Dan mrmota! (VIDEO)

Predstavljamo vam zanimljivosti o omiljenoj komediji!

Amerikanci danas slave Dan mrmota, odnosno 2. februar, dan kada uz pomoć mrmota pokušavaju da odrede kada će se završiti zima. Prema starom verovanju, ako je oblačno kada mrmot izađe iz jazbine, proleće će poraniti, a ukoliko je sunčano, mrmot će videti svoju senku i povući se nazad u jazbinu, i zima će trajati još dugih šest nedelja.

Serija iz osamdesetih koju smo obožavali!

Ime ovog praznika nosi i slavna komedija sa Bilom Marejem u glavnoj ulozi, u kojoj on dolazi u Panksatouni u Pensilvaniji kako bi izveštavao o mrmotu, ali zatim ne može da ode iz tog grada jer se svaki dan budi "istog" jutra i proživljava ispočetka isti dan.

Izvor: YouTube

Reditelj Harold Ramis najpre je za glavnu ulogu želeo Toma Henksa, ali mu se on činio previše dobroćudnim. Ostali glumci predloženi za ulogu bili su Stiv Martin, Džon Travolta i Čevi Čejs, ali je izbor na kraju pao na Bila Mareja.

Ispostavilo se da to neće biti najsrećniji izbor - ne po film, već po ekipu koja je morala da sarađuje sa Marejem.

Glumac je inače poznat po prekoj naravi i svađao se, ili tukao, na snimanju većine svojih filmova. Među njegovim najpoznatijim incidentima su navodna tuča sa Lusi Liu na snimanju "Čarlijevih anđela" i eksplozivna svađa sa glumicom Šejn Jang na snimanju "Pruga".

Nije bilo drugačije ni na snimanju "Dana mrmota", a glumčevo raspoloženje bilo je dodatno "zamračeno" jer je supruga najavila da se razvodi od njega. Sa Margaret Keli venčao se početkom osamdesetih, dobili su dva sina, ali ju je varao sa Dženifer Batler i najavila mu je razvod tokom snimanja. Par se razveo čitave tri godine kasnije, ali je Marej svejedno bio "nepodnošljiv" na snimanju.

Izvor: YouTube

"Jednostavno je bio potpuno iracionalno zao prema svima, i nije bio dostupan za saradnju. Stalno je kasnio, i jedva smo se izborili da snimimo film. Pokušavao sam da mu pristupim kao malom detetu, da mu objasnim - ne moraš da se 'bacakaš' da bi dobio ono što hoćeš, ali moraš da KAŽEŠ šta hoćeš," rekao je reditelj u jednom intervjuu.

Sve što vas zanima o najnovijim filmovima

Film je snimljen, ali su odnosi dotadašnjih prijatelja i kolega bili toliko narušeni, da Ramis i Marej nikada više nisu sarađivali. Pomirili su se tek malo pre smrti režisera 2014. godine.

Sećate li se scene u kojoj Fil Konors gazi u istu baricu, iz dana u dan?

Izvor: YouTube

Na tom mestu u gradu Vudstok u Ilinoisu, gde je film sniman, postavljena je plaketa na kojoj piše "Ovde je gazio Bil Marej".

A scene u kojoj ždere kolače?

Izvor: YouTube

Glumcu je ponuđeno da ispod stola stavi kofu u koju bi mogao da ispljune sve što je strpao u usta, ali je on odbio. Gutao je sve što je jeo pred kamerom, i ceo naredni dan proveo sa stomačnim problemima.

Za ljubitelje ex Yu kinematografije

Bila Mareja je na snimanju dva puta ujeo mrmot, zbog čega je morao da primi vakcinu protiv besnila.

U originalnom scenariju, bilo je zamišljeno da Fil ubije mrmota u jazbini, ali je ta scena izbačena jer bi previše podsećala na film "Caddyshack" u kom strada glodar koji zadaje muke igračima golfa.

Mnoge je zanimalo koliko dana, ili godina, je Fil zapravo proveo u Panksatouniju, nemoćan da zaustavi sudbinu proživljavanja istog dana iznova i iznova.

Izvor: YouTube

U filmu je, u celosti ili delom, prikazano ukupno 38 dana, ali to nije sve. Filmski sajtovi "izračunali" su da je Fil ukupno proveo zarobljen u vremenskoj petlji period između osam i čak 34 godine!

Reditelj je razrešio ovu nedoumicu i rekao da je, prema njegovoj ideji, Fil boravio u Danu mrmota oko deset godina.

Mnogi ljubitelji filma smatraju da je priča zapravo potekla iz "Vesele nauke" Fridriha Ničea, u kojoj čovek iznova i iznova proživljava isti dan. Međutim, nekolicina pisaca ne slaže se sa tom teorijom, već tvrdi da je zaplet "pozajmljen" iz njihovih dela.

Naučno-fantastični pisci Ričard Lupof i Ken Grimvud javno su optužili scenaristu Denija Rubina za krađu njihovih priča "12:01PM" i "Replay", ali je Rubin rekao da je inspiraciju pronašao u mnogo starijem delu.

Reč je o kratkoj priči "Božić svakog dana" Vilijama Dina Hauelsa, objavljenoj još 1892. godine. U priči, mlađa sestra sebičnog tinejdžera na Badnje veče zaželi da je svakog dana Božić, i njen stariji brat mora iznova i iznova da preživljava taj praznik sve dok ne počne da preispituje svoj život.

Povezano

Sve vesti