Tanjug

Uz knjižicu na vantelesnu kod privatnika

Autor:

O trošku države parovi će moći na vantelesnu oplodnju u 10 privatnih klinika, a pacijenti koji treba da operišu kataraktu to će moći da obave u 12 privatnih oftalmoloških ordinacija.

2
A- A A+

  Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) potpisao je ugovore sa deset privatnih ginekoloških ordinacija u koje će se upućivati parovi na vantelesnu oplodnju i 12 oftalmoloških ordinacija za operacije katarakte o trošku zdravstvenog osiguranja.

To znači da će parovi koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo ili pacijenti koji čekaju na operaciju katarkte uz overenu zdravstvenu knjižicu postupak vantelesne oplodnje i operaciju katarakte moći da urade i u privatnim klinikama sa kojima su potpisani ugovori.

Sa privatnim ginekolozima, kako je Tanjugu rečeno u RFZO, prema mišljenju Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut može se ugovoriti 3.300 do 4.300 usluga lečenja neplodnosti.

Za operacije presenilne i senilne katarakte sa ugradnjom intraokularnih sočiva u privatnim klinikama može se uraditi 5.150 operacija.

Ugovori za vantelesnu oplodnju zaključeni su sa čeriri privatne ordinacije u Beogradu, četiri u Novom Sadu jedna u Leskovcu i jedna u Kragujevcu.

Za operacije katarakte ugovori su zaključeni sa osam oftalmoloških ordinacija u Beogradu, dve u Novom Sadu, jednom u Nišu i jednom u Zrenjaninu.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je početkom godine raspisao javni poziv za privatne ustanove za vantelesnu oplodnju i operaciju katarakte na osnovu mišljnja Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

Pomera se starosna granica za vantelesnu oplodnju?

Čak 400.000 parova u Srbiji ne može da ima decu

Povezano

Sve vesti