Zenica: Masovno trovanje pasa, zvaničnici ćute

Autor:

Dvadeset i pet pasa otrovano je u poslednjih desetak dana u Zenici, a preživelo ih je samo pet, podaci su zeničkog Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja Šapa.

12
A- A A+
sneg, beograd, padavine, zima, hladno, mećava, pas, kuče, ljubimac, životinje, psi, pas na snegu Foto: Mondo/ Stefan StojanovićProblem pasa lutalica o kojima se niko ne brine u Zenici postoji već godinama. Sistemskog rešenja nema, pa je neko, izgleda, opet odlučio da uzme pravdu u svoje ruke.

Masovno trovanje pasa je, kako su nam rekli iz ovog udruženja, počelo krajem januara ove godine.

"Organizovano trovanje pasa dešava se od 26. januara. Mi smo odmah obavistili policiju i nadležno Tužilaštvo, a naši članovi i svedoci su dali izjave", rekli su nam iz Udruženja "Šapa" i istakli da je istraga u toku.

Članovi ovog zeničkog udruženja sa sigurnošću tvrde da je reč o trovanju, a to potkrepljuju činjenicama da su preživeli psi imali sve simptome trovanja.

Izvor: Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja Šapa

"Psi su bili u agoniji, išla im je pena na usta, a pozitivno su delovali na terapije što potvrđuje da je reč o trovanju. Oni psi koji nisu preživeli, a imali su iste simptome, obdukcijom je potvrđeno da je reč o trovanju“, rekli su nam iz udruženja Šapa.

Opasnost i za građane

Iz ovog Udruženja kažu da ovo nije samo napad na životinje, već i ugrožavanje sigurnosti samih građana.

Ubijanje životinja protivno propisima je krivično delo za koje je odredbama Člana 318 Krivičnog zakona Federacije BiH predviđena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do šest meseci

"To je krivično delo. Tako ugrožavaju sigurnost ljudi, dece, ali i drugih vlasničkih životinja. Vrlo lako se može desiti da dite dođe u dodir s otrovom i samo postane žrtva", ističu u Udruženju "Šapa".

Poslednje trovanje prijavljeno je proteklog vikenda kada je jedan pas uginuo, a drugom su veterinari uspeli da spasu život, rekli su nam iz "Šape".

Oni su dodali da pse koji prežive trovanje čeka lepši život.

"Bilo bi nehumano da ih vratimo na ulicu i da ih opet izlažemo mogućem trovanju. Kada ozdrave, pokušavamo ih udomiti, a do tada se snalazimo za smještaje ili kod naših aktivista ili kod prijatelja udruženja, pansionima...", kažu u Udruženju.

Zvaničnici ćute

Iz Udruženja Šapa su ogorčeni na zeničke zvaničnike jer se niko nije oglasio povodom ovog problema.

"Skandalozno je da niko od izabranih zvaničnika Grada Zenice se nije oglasio i osudio ovaj čin kako bi poslali poruku javnosti da se počinitelji moraju naći i kazniti, te da se ovakve krivične radnje neće tolerisati“, poruka je Udruženja "Šapa".

Oni su dodali da, uprkos njihovim zahjevima, ni novoizabrani gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nije reagovao na ovu temu.

Ovo nije prvi put  da se dešava masovno ubijanje pasa u Zenici. Naime, u avgustu 2015. godine psi su masovno odvoženi i ubijani, a leševi su pronađeni kod zeničkog kamenoloma.

Masovno trovanje pasa zabježeno je i na leto prošle godine na lokalitetu Babina rijeka, kada je otrovano 15 pasa, od čega deset sa smrtnim posledicama.

Udruženje Šapa je, kao kažu, i tada slučajeve prijavljivalo nadležnim institucijama, ali niko za to nije odgovarao.

Povezano

Sve vesti