• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put u pozorištu!

Izvor MONDO/Tanjug

Oleg Novković najavljuje premijeru nagrađivanog komada "Detroit".

 Detroit Atelje 212 Oleg Novković Izvor: MONDO - Petar Stojanović
Izvor: MONDO - Petar Stojanović

"Stvorili smo komad koji je žanrovski drama, ali sa vrlo jakom dozom komedije u sebi", kazao je Oleg Novkovic, reditelj predstave "Detroit" cija je premijera zakazana za 9. februar u Ateljeu 212.

Novkovic je rekao da je predstava zabavna i dostupna publici, a sa druge strane bavi se ozbiljnim temama, kao što je propast srednje klase.

"Ta propast srednje klase u predstavi se dogada u SAD , ali je vrlo lako prebaciti taj društveni proces u provincijski cošak zapadnog sveta u kakvom mi živimo. Ceo taj proces stvaranja predstave sa pet glumaca i ostalim saradnicima je za mene izuzetno iskustvo. U pozorištu je proces promišljanja relaksiraniji, moguce je tragati, eksperimentisati. U svakom slucaju prijalo mi je", kazao je Novkovic.

"Detroit" je savremena americka drama nagradivane autorke iz 2010. godine koji je bio kandidat i za Pulicerovu nagradu.
U predstavi igraju Ivana Vukovic, Uroš jakovljevic, Jovana Stojiljkovic, Dejan Dedic i Erol Kadic.

Naš cenjeni filmski reditelj komadom "Detroit" zapocinje svoju pozorišnu karijeru.

"Sigurno se pitate otkud ja u pozorištu. Pre svega poslovi filmskog i pozorišnog reditelja su slicni, ali i zapravo razliciti u dimenziji i postupcima u kojima se ucitava stvarnost dramskog materijala", kaže Novkovic.
Tražio je, kaže, s cim bih mogao da pocne u teatru i odlucio se za savremeni anglosaksonski pozorišni komad u kojem je, objasnjsva, pristup dramskom tekstu dosta realistican, od cega je i krenuo.

"Zamolio sam prijateljicu da mi kaže šta je to novo i zanimljivo u Americi, a da korespondira sa ovim našim prostorom. Direktor Ateljea 212 Branimir Brstina mi je pružio mogucnost da radim u pozorištu. Covek rizikuje, ali verujem da ce da mu se isplati", kazao je Novkovic.

On je istakao da je rastakanje i poništavanje srednje klase univerzalna stvar jer je došlo do velikog jaza izmedu veoma bogatih i ostalih 99 procenata covecanstva koji to nisu.

"U Americi je cak pocelo sve to najkasnije, ali je toliko uzelo maha da nas se veoma tice. Komad je americki, a mi smo pod uticajem te ogromne dominantne kulture sa kojom možemo da se zacas identifikujemo. U tom procesu ukoliko se karakteri postave individualno, lako je poistovetiti se", kaže Novakovic.

Po njegovim recima uvek je stvar u licnoj drami.

"Likovi u našoj predstavi su uradili sve u životu što treba da se uradi da bi išli utabanim putem americkog sna. Zzivotne okolnosti im postavljaju nepremostive prepreke i oni prestaju da budu ono u šta veruju i cemu su celog života težili. Cela moja generacija, a ja cu uskoro 50 godina, ubedivana je da je taj put americkog sna jedini valjani put, a ocigledno je da nije u ovim društveno-politickim-socijalnim okolnostima", kazao je Novkovic.

Za njega nema sumnje da je došlo do ogromnog disbalansa u medudržavnim odnosima, da je došlo do velike socijalne nepravde i propasti srednje klase.

"Srednja klasa drži stabilnost u društvu i ona je cesto konzervativna, reakcionarna, tradicionalna, ali onog trenutka kada izgubi svoju poziciju postaje zapaljiva. Ccini mi se da se nalazimo u predapokalipticnom stanju", kazao je Novkovic.

Pomenuo je da je njegova životna saputnica Milena Markovic saradivala sa poznatim pozorišnim rediteljima kao što su Dejan Dukovski, Tomi Janežic, ili Snežana Trišic, te da bi i on voleoda režira neki njen komad, i to neki koji je vec izveden.

"A praizvedbu bih ostavio nekim drugim pozorišnim rediteljima. Za razliku od scenarija koji je samo predložak za film, pozorišni reditelj ima iza sebe tri hiljade godina stvaranja za taetar", kazao je Novkovic.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

......N....

💞

SERIJE