mondo.rs

Rat Vikipedije protiv tabloida: Izmišljaju i lažu

Autor:

Vikipedija je na svojim stranicama zabranila citiranje britanskog tabloida "Dejli mejl", uz obrazloženje da je "generalno nepouzdan".

1
A- A A+

Vikipedija je svoje uređivače, koji su svi volonteri, pitala za mišljenje o zabrani "Dejli mejla" kao izvora informacija i mnogi su to podržali.

"'Dejli mejl' je đubre, to je potpuno jasno", napisao je uređivač koji se predstavlja kao Hillbillyholiday. On je u januaru pokrenuo inicijativu za zabranu "Dejli mejla" na Vikipediji.

"To je sinonim za najgoru vrstu žute štampe. To je organ lažnih vesti. Samo zato što mnogo ljudi kupuje te novine, to ne znači da su pouzdan izvor za bilo šta, osim za sopstvene poglede", napisao je Slatersteven.

Vikipedija saopštila da je odluku o zabrani "Dejli mejla" donela jer taj tabloid "ne proverava činjenice, bavi se senzacionalizmom i izmišljanjem".

"Dejli mejl" se pominje u više hiljada članaka na Vikipediji, pa su uređivači pozvani da sve citate tog lista izbrišu i zamene odgovarajućim izvorima.

Vikipedija je prethodno zabranila i citiranje američkog tabloida "Nešenel enkvajerer", koji je ocenila kao jedan od "najekstremnijih tabloida".

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.