• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li plaćate porez na terasu?

Izvor mondo.rs

Redakciji Monda javili su se čitaoci sa pitanjem da li se u porez na imovinu uračunava i terasa stana ili kuće. Evo šta su nam odgovorili u Sekretarijatu za javne prihode Grada Beograda...

Da li plaćati i terasu u okviru poreza na imovinu, pitali su čitaoci Monda. Sličnu dilemu, kako smo videli, imali su i pojedini korisnici društvenih mreža. Proverili smo i odgovor je NE. Razlog - terasa ne ulazi u korisnu površinu objekta na koju se obračunava porez na imovinu.

U Sekretarijatu za javne prihode objasnili su da je korisna površina zbir podnih površina između unutrašnjih strana spoljnih zidova objekta, isključujući površine balkona, terasa, lođa, neadaptiranih tavanskih prostora i zajedničkog prostora u zgradama.

Međutim, ukoliko porez sada plaćate više zbog terase, moraćete da sačekate iduću godinu kako biste ispravili grešku.

“Ukoliko je na imovini došlo do promena od uticaja na visinu poreske obaveze, poreski obveznici su dužni da do 31. januara poreske godine dostave izmenjene poreske prijave. Pored toga, izmenjena poreska prijava se ne može podneti nakon donošenja rešenja o utvrđivanju poreza. Takođe, naglašavamo da promene na imovini u toku poreske godine ne utiču na utvrđivanje poreske obaveze za tu godinu”, rekli su nam u Sekretarijatu za javne prihode.

Podsećamo da je poslednji dan za uplatu prve kvartalne rate poreza na imovinu 14. februar. Ova rata je u visini obaveze za poslednje tromesečje prema rešenju za februar 2016. godine.

Sledeće rate biće nešto veće, pošto je porez na imovinu u Beogradu u ovoj godini povećan do dva odsto. U nadležnom Sekretarijatu kažu da će nova rešenja obveznici dobiti na proleće, preciznije pre 15. maja, kada se plaća druga rata. Nisu, međutim, mogli da preciziraju u kojim zonama će porez biti niži, a u kojima povećan.

Evo koliko poskupljuje porez na imovinu u Beogradu

“U odnosu na 2016. godinu nije bilo značajnijeg pomeranja cena, pri čemu su cene pojedinih vrsta nepokretnosti u pojedinim zonama smanjene, a neke povećane, u zavisnosti od podataka o cenama ostvarenim u prometu. Tako, na primer, stanovi i garaže imaju blagu tendenciju rasta cena od oko jedan do pet odsto jer se u prometu nalazi veliki broj novih kompleksa zgrada na dobrim lokacijama koji podižu prosek cena. Poslovni prostor beleži blagi pad cena od jedan do tri odsto. Primer: Za stan od 50 m2, star 20 godina, u drugoj zoni u 2016. godini porez je bio 10.160 dinara, a u 2017. godini sa ograničenjem od dva odsto, porez će iznositi 10.360 dinara”, objašnjavaju u Sekretarijatu za javne prihode.

Ukoliko imate nedoumice ili su vam potrebne dodatne informacije u vezi sa plaćanjem poreza na imovinu možete se obratiti nadležnim opštinskim odeljenjima Sekretarijata za javne prihode.

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bokili neznalica

Mislim da tumačenje po pitanju korisne površine terasa nije tačno.....Treba napraviti razliku između ulazne terase i terase koja pripada stanu.Ukoliko je ulazna terasa ne računa se u korinu površinu stana a ukoliko je terasa samo za stan onda se računa.Ista stvar je i za kuće....u korisnu površinu ne ulaze stubišta,ulazne terase i osatli neuslovni prostori.....Kako reče jedna činovnica-pametnica sve što prelazi 150 cm ulazi u korisnu površinu....što će dalje reći po njenom tumačenju ako vam je ceo stan visine 151cm onda jtaj stan ima korisnu površinu....Sve to nije tačno i napravilo je dar mar u tumačenjima korisne i neto površine.....Tako i boksove za ugalj koji su visine 151cm pametnice tretiraju u korisnu površinu....zaboravljaju da je bitna namena....Moje lično mišljenje je da džava pod hitno treba da usaglasi sve pravilnike o izračunavanju korisne,neto i bruto površine jer nastaju veliki problemi zbog neusaglašenog tumačenja...Kod nas lokalna uprava tretira garažu u okviru kuće sa krosinom površinom iako garaža nema stambeni karakter već pomoćni ......Nije problem u tumačenju svakog pravilnika,problem je u njihovim neusaglašenostima....recimo grejanje uzima iz katastra uknjiženu površinu.i na osnovu toga vrši obračun...pa tek kad se žalite da se terasa ne greje onda tek izlaze na teren i to sprovode.ima mali milion primera neprimenjivosti delova pravilnika zbog svojih specifičnosti....jel u zauzeće zgrade ulazi pasaž koji po faktičkom stanju prelazi u javnu površinu....jel se plaća zauzeće...tu je investitor dvostruko oštećen...prvo mu naložite i uzmete deo parcele.a posle toga mu obračunate zauzeće objektom....još samo da mu pamtenica i obračuna i korisnu površinu.....eto o tome sam napravio ovu malu analizu.Hvala

Bojan

A balkon?

darko NS

Meni u Novom Sadu je vec 30 godina izuzeta terasa iz poreza. Stan ima 70 m2 sa terasom a placam porez na 66 m2

special image