Nema "gužve" u šerpi, nema litara ključale vode, a ne morate ni da stojite pored šporeta.
Poširana jaja su zdrava i ukusna, ali je prilicna gnjavaža spremati ih. Jaja na oko parave se jednostavno, kuvana takode, omlet vam pruža hiljadu i jednu mogucnost - možete da dodate unutra manje-više bilo šta, ali poširana jaja... Uh.
Ako se držite "starinskog" metoda, evo kako se poširaju jaja:
U dublju šerpu sipate dosta vode, kad prokljuca, dodate dve kašicice sirceta (da se belance ne bi razlilo na sve strane).
Posudu sa hladnom vodom pripremite i stavite sa strane.
Kad voda u šerpi prokljuca, smanjite vatru, tako da voda tek malo vri. Jaja izvadena direktno iz frižidera razbijte u kutlacu, zatim dobro zamešajte kljucalu vodu tako da se napravi mali vrtlog i u njega spuštajte jaja. Vodite racuna da sve vreme gurate belance prema žumancu, tako da se ne razlije.
Nako tri, cetiri minuta, kad se belance scvrsne, šupljom kašikom vadite jaja i spuštajte ih na nekoliko sekundi u onu unapred pripremljenu posudu sa hladnom vodom, koja ce izvuci višak sirceta.
Ili uradite OVO:
Prijatno!