mondo.rs,MONDO/Tanjug

PUKLA BRANA: Evakuacija u Kaliforniji (VIDEO)

Zbog pucanja brane nedaleko od grada Orovila u Severnoj Kaliforniji, na kojoj se nedavno otvorila velika rupa, evakuisano je oko 200.000 ljudi, iako se količina vode koja prolazi kroz pukotine smanjila.

Neposredna opasnost od pucanja brane nedaleko od grada Orovila na kojoj se nedavno otvorila velika rupa je prošla, ali evakuacija ostaje na snazi.

Iznenadna naređenja za evakuaciju stanovništva usledila su nakon što su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil mogao da popusti u bilo kom trenutku i izazove poplave u seoskim područjima duž reke Feder.

Odsek za vodene resurse Kalifornije naveo je na svom nalogu na Twitteru u 16.30 po lokalnom vremenu, da se procenjuje da će prelivnik pored brane da se uruši u narednih sat vremena.

Izvor: youtube

Iako se količina vode koja prolazi kroz pukotine se smanjila, nadležni nastavljaju sa grozničavim naporima da spreče izlivanje vode, s obzirom na upozorenje meteorologa da su u sredu moguće kiše.

Danas i sutra neće biti padavina, navodi "Los Anđeles tajms".

Do sada je evakuisano oko 200.000 ljudi iz šire okoline, iako se količina vode koja prolazi kroz pukotine smanjila.

Orovil je grad od 16.000 stanovnika.

Na prelivniku brane "Orovil", koja je sa 230 metara najviša u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini.

Prethodne nedelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme takozvanih velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) - otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Brana "Orovil" na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana "Orovil" ima kapacitet od 819 megavata.

O PROBLEMU SE GODINAMA ĆUTALO

LA Times piše da se pre više od deset godina raspravljalo se o tome kako bi branu trebalo učvrstiti da ne bi došlo do situacije do koje upravo dolazi. Mnoge grupe za zaštitu životne sredine tada su upozoravale na problem, ali, vlasti su ih odbile.

Još 1997. godine okrug Orovil je takođe evakuisan zbog straha od poplava. Međutim, situacija nije bila niti blizu dramatična ovoj današnjoj.

"Ovo je puno ozbiljnije. Nikad nisam mislila da ću nešto ovako doživeti, nikad nije bilo problema", rekla je 79-godišnja lokalna političarka Marlen Del Rozario. Njen muž je vozio mašine kad se brana gradila.

Inženjeri su još u četvrtak počeli da ispuštaju vodu iz akumulacionog jezera uzvodno od brane, primetivši da joj nedostaju veliki komadi betona. Ali, vlasti su tada govorile kako nema opasnosti.

Nivo vode u petak je bio manji od dva metra od vrha brane, a porastao je zbog jakih kiša i snega koji su usledili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Povezano

Sve vesti