Nikolićev vredan poklon biblioteci i muzeju

Autor:

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poklonio je danas Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu fototipska izdanja Vukanovog i Marijinog jevanđelja, dok je prepis lista iz Miroslavljevog jevanđelja poklonio Narodnom muzeju.

0
A- A A+


Nikolić je poklon darovao povodom Dana državnosti, 15. februara.

"Nije Univerzitetska biblioteka jedino mesto koje bi moglo da bude dom Vukanovom i Marijinom jevanđelju, ali sam je odabrao kao prostor koji je namenjen našim studentima, mladim ljudima i njihovim profesorima sa željom da budu u rukama što češće, uvek dostupni, uvek sa jasnim pozivom da radoznalo proučavaju, iščitavaju, tumače, pišu", rekao je Nikolić.

 On je kazao da se na dobijanju fototipskog i digitalnog izdanja radilo dve godine i da je cilj da Srbija dobije digitalna izdanja više od 300 srpskih rukopisa koji se čuvaju u biblioteci u Rusiji.

"Dogovorili smo da za naše potrebe urade i digitalizaciju svih srpskih rukopisnih knjiga od kojih većinu nikad nije video niko iz Srbije, a nosioci tog posla su biblioteke potpisnice sporazuma", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao da na Dan državnosti građanima uvek poklanja darove za koje misli da su istinske vrednosti i simbol identiteta, ali da "mediji nisu Bog zna koliko o tome izveštavali".

Povezano

Sve vesti