Jedna reč - JOSIPA! (FOTO, VIDEO)

Ovih šest slova označavaju pravu divu, prepun Centar "Sava" i pesme o besmrtnoj ljubavi koje su Beograd ganule do suza.

18
A- A A+

Josipa Lisac je u potpunosti jedinstvena pojava na sceni bivše Jugoslavije, koja je ostala dosledna sebi – a visok je standard postavila – svih ovih decenija.

Ove godine, pevačica slavi pet decenija karijere! Slovima, pedeset godina, pola čitavog jednog veka! I tradicionalno, na svoj 67. rođendan, došla je u Beograd da ga proslavi.

Najveća dama ex Yu rokenrol scene na scenu je izašla tačno na vreme, pozdravljena oduševljenim aplauzom, malo se zagrejala sa muzičarima, priznala da ima tremu ("mada, više je to neka odgovornost") i zapevala novu pesmu "Moja magija".

Pogledajte početak koncerta.

Izvor: YouTube

O njenom stilu priča se kao o neprevaziđenom, originalnom, avangardnom, mada ona ne voli tu reč. U Beogradu je nosila crnu kožu i čipku, crveni karmin i frizura bili su besprekorni kao i uvek, na glavi je nosila šešir sa tilom i šarenim ukrasima, a oko vrata veliko crno srce.

Njen glas je legendaran i neponovljiv, njeni gracioznost i šarm su izuzetni. Čak i nakon 50 godina.

"Ne volim ja to, obeležavanje jubileja... Ali kažu mi menadžeri, red je da se proslavi, nagovorili su me ovako naivnu! Moj otac je za godišnjicu službe dobio zlatni sat, a sada se, izgleda, godišnjice proslavljaju radno. Druga su danas vremena" rekla je ona uz vragolasti osmeh.

Izvor: YouTube

Pevala je pesme "Boginja", "O jednoj mladosti", "Dok razmišljam o nama", "Tisuću razloga", "Živim po svome", "Gdje Dunav ljubi nebo", "Vjerujem ti sve", "Danas sam luda", "Magla", na bis "Ispočetka"... Uz vedrije pesme zadirkivala je publiku i plesala, uz setnije gledala u daljinu i slušala kako Beograđani uzdišu ili šmrckaju, dirnuti do suza.

Izvor: YouTube

Njena ljubavna priča traje i 26 godina nakon smrti njene najveće ljubavi.

Karlo Metikoš, pevač i kompozitor kojeg je upoznala davne 1971. godine i doživeli su ljubav na prvi pogled, koautor je nezaboravnog "Dnevnika jedne ljubavi" (1973), jednog od prvih konceptualnih albuma bivše Jugoslavije i apsolutnog klasika.

Metikoš, koji je internacionalnu karijeru gradio pod imenom Met Kolins, preminuo je u snu 1991. godine. Ona mu i dalje posvećuje pesme, misli, piše mu pisma i u njegovu čast drži koncerte 10. decembra, na godišnjicu njegove smrti. I Beogradu je prepričavala kako je pržio biftek i pravio slavlje sa prijateljima i muzikom za njen rođendan, sa takvim žarom da biste pomislili da se to desilo tog dana, a ne pre više od dve decenije.

I dalje postavlja zajedničke slike na društvene mreže uz citate o neverovatnoj ljubavi koja se nije ugasila ni kada je on otišao.

Josipa je svojevremeno rekla da nikada nije želela da bude njegova (niti bilo čija) "žena", već je za njega uvek bila samo – Josipa.

Tako se usuđuju da je zovu i svi koji je vole i poštuju, dovoljno je reći samo "Josipa" i znati da tih šest slova označavaju divu. Ta reč se danas koristi, opravdano ili neopravdano, čak i olako, za pevačice jer su se od 19. veka divama nazivale najtalentovanije i najproslavljenije operske zvezde. Ali njeno osnovno, drevno značenje je "boginja". I ovog 14. februara, Beograd je imao čast da uživa u performansu jedinstvene boginje ex Yu scene.

Povezano

Sve vesti