Kažu da je veštačko meso budućnost čovečanstva, a naučnici uveliko prave veštačke hamburgere i slično. Šta vi mislite o tome?
Pre nekoliko godina naucnici su proizveli veštacko govede meso i od njega napravili hamburger, ali je njegova cena, zbog troškova pravljenja, iznosila više od 300.000 dolara!
Prema nekim procenama, mleveno veštacko meso pojavice se na tržištu za pet do deset godina, a koštace mnogo više od obicnog mesa, ali samo u pocetku, jer bi vremenom proizvodnja mišicnog tkiva trebalo da postane jeftinija i efiksnija od uzgoja životinja.
Naucnici veruju da ce mesna industrija, vremenom, potpuno prihvatiti mogucnost proizvodnje mesa na ovaj nacin, bez ubijanja životinja.
Inace, naucnici kažu da je ucinjen veliki napredak u proizvodnji svinjskog mesa. Oni su uzeli uzorke tkiva odraslih životinja, te pronašli nacin da ih razviju u razlicite komade mesa namenjene razlicitim nacinima pripreme: kuvanje, prženje.
Otkriven je, zakode, i nacin uzgajanja tkiva bez životinjskog seruma potrebnog u proizvodnji dosadašnjih sintetickih komada mesa. Umesto njega, naucnici su iskoristili sinteticki koktel materija slicnih životinjskom serumu.
Pre godinu dana, minijaturna veštacka mesna "cufta" koštala je 1.200 americkih dolara. Kako vreme prolazi, to meso bice sve jeftinije.
Pol Mozdziak, strucnjak za uzgoj celija na Univerzitetu Severna Karolina, veruje da bi pticije meso moglo biti jednostavnije za sintetizovanje i bez genetskog inženjeringa.
Ovakvo uzgojeno meso moglo bi biti i zdravije za potrošace. S obzirom na sterilne uslove u proizvodnji, velika je verovatnoca da ce se ovakvo meso lakše prevoziti i nece biti rizika od zaraze opasnim bakterijama.
Anketa
Da li biste jeli veštačko meso?
-
Da, jedva čekam!
17.33% (26)
-
Bljak! Ništa veštačko ne može biti kao pravo.
82.67% (124)