Mladi beogradski kuvar Bogdan Šundić sa čitaocima portala MONDO deli recept za specijalitet koji mu je doneo zlatnu medalju na 15. Internacionalnom gastro festivalu u Istanbulu.
Šef Bogdan se u Istanbulu takmičio sa više od 2.000 kuvara iz svih delova sveta, a Lososova bašta donela mu je pobedu u kategoriji Kuhinja Dalekog istoka. Šundiću, koji je član udruženja Gastronomija ljubav koja ne prestaje, su u pripremama ovog jela pomogli kolega Uroš Radoičić i Danijela Pantić Vlahović, profesorka Srednje ugostiteljske škole na Novom Beogradu.
Nadamo se da će vam detaljna uputstva koja je Bogdan podelio sa nama pomoći da pripremite ovo ukusno jelo.
Potrebno:
- 200g svežeg lososa
- 5g togaraši začina
- klice
Za nudle
- 100g pirinčanih nudli
- 30g kokosovog mleka u prahu
- 2dl vode
- 60g crvene paprike
- 60g zelene paprike
- 60g crvenog kupusa
Za sos:
- 40g oyster sosa
- 30g pomorandže
- 20g aćeta
Priprema:
Korak 1, fizička obrada
Očistite komad lososa od kostiju. Isecite na komade i složite u niz po dužini. Tako dobijeni niz začinite togaraši paprikom i uvite u rolnicu. Ispravite rolnicu i nežnim potezima prstima ka spolja napravite oblik ruže.
Povrće operite i očistite. Crvenu papriku isecite na kolutove i odstranite semenke. Zelenu papriku i kupus očistite i isecite na tanke trakice.
Pomorandžu očistite i isecite na kolutove.
Korak 2, termička obrada
Nudle skuvajte u jakoj mešavini kokosovog mleka.
Povrće skupa propržite na maslinovom ulju i velikoj temperaturi u veoma kratkom intervalu.
Zagrejte oyster sos i dodajte mu kolutove pomorandže i aćeto.
Brenirajte ružu od lososa.
Korak 3, aranžiranje
Na dno tanjira sipajte sos i oblikujte krug. Na njega stavite kuvane nudle i malo kokosovog mleka. Složite preko nudli povrće u visinu. Na sam vrh stavite lososovu ružu i pospite klice u krug.
Prijatno!
PROBAJTE I OVO: Losos u medu i senfu