Dodik: Krivična prijava protiv Bakira!

Autor:

Reagujući na glas iz Sarajeva da će BiH ponovo tužiti Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da je ovo dokaz da Srbi nemaju s kim da razgovaraju.

Dodik: Krivična prijava protiv Bakira! Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je "društvo za prošlost i sukobe", kako nazvao današnji skup u Sarajevu, "pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića", potvrda da Srbi u BiH među političkim Bošnjacima teško mogu naći sagovornika za mir, budućnost ili evropske integracije.

"Osim što je najavljena revizija tužbe lažna, jer je ne podnosi BiH već samo jedan narod ili delovi jednog naroda, ona je i sa moralnog i svakog drugog stanovišta neprihvatljiva. Ni pre deset godina nisu postojali dokazi protiv Republike Srbije, oni ne postoje ni danas, iz prostog razloga što Srbija nije ni uradila ono što joj muslimani u BiH pokušavaju staviti na teret", istakao je Dodik povodom vesti iz Sarajeva da će biti podnet zahtev za reviziju tužbe BiH za genocid protiv Srbije.

Skupu u Sarajevu su prisustvovali predstavnici bošnjačke političke, verske i nevladine zajednice, koji su dali podršku Izetbegovićevoj inicijativi za podnošenje zahteva za reviziju presude protiv Srbije.

Predsednik Republike Srpske je naglasio da se od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH očekuje da se pred sudom u Hagu ospori legitimitet revizije pomenute presude, a pred pravosuđem u BiH krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića.

"Indikativno je što tradicionalni zaštitnici i slova i duha Dejtona oličeni u OHR i Ambasadi SAD u Sarajevu, u jednostranom aktu jednog člana Predsedništva BiH mimo volje, dogovora ili saglasnosti druga dva člana, nisu videli kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, čak ni destabilizaciju prilika u samoj BiH", istakao je Dodik u izjavi Srni.

On je podsetio da je referendum u Republici Srpskoj, kao "vrhovno demokratsko dostignuće", kvalifikovan kao prekršaj Dejtonskog mirovnog sporazuma i destabilizacija BiH i zapitao se "kako se onda zove ova samovolja i divljanje u spoljnoj politici BiH, koja se sprovodi kršeći više zakona zemlje za koju se bore još samo stranci".

Sve vesti