• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatan koncert u SKC-u!

Izvor mondo.rs

Poslušajte flautistu i pijanistkinju koji izvode retke kompozicije!

U ponedeljak 20. februara u 20 casova u velikoj sali SKC-a nastupice umetnici Marko Zupan (flauta) i Minka Popovic (klavir). Ova dva izvodjaca nastupaju zajedno duži niz godina u razlicitim kamernim "formacijama“, a ovom prilikom ce kao duo predstaviti beogradskoj publici dela nemackog romantizma.

Povezane vesti

Na programu ce biti kompozicije od Šuberta- (a)tipicnom predstavniku ranog romantizma, kako na formalnom tako i na harmonskom nivou, do Klare Šuman- velike pijanistkinje, doduše manje poznate po svojoj izuzetnoj kompozitorskoj invenciji. Pored remek-dela ovakvih stvaralackih velicina, publika ce imati prilike da cuje i virtuozne bravure komponovane od strane slavnih flautista tog vremena. Ovi komadi su jako retko izvodeni, tako da ce predstavljati svojevrsni kuriozitet u okviru koncertnog programa.

Marko Zupan je flautista slovenackog porekla koji živi i radi na relaciji Berlin-Split, a od 2010. predaje flautu kao asistent na Umjetnickoj akademiji u Splitu. Nakon zavrsetka studija u Ljubljani dobija stipendiju Ministarstva kulture za nastavak studija u Parizu, u klasi prof. Pjer-Iv Artoa. Dalje se usavrsava na univerzitetu “Mocarteum" u Salcburgu, u klasi prof. Irene Grafenauer, gde završava postdiplomske studije. Usavršavao se na brojnim kursevima, medu kojima su majstorski kursevi kod Orel Nikolet, Peter-Lukas Grafa i Emanuel Paija. Osvojio je brojne nagrade na medunarodnim konkursima, medu kojima je prva nagrada na internacionalnom takmicenju u Pikardiji, kao i druga na medunarodnom takmicenju u Beogradu. 2008. pocinje da radi kao solo flautista u teatru u Kotbusu (Nemacka), a od 2009. je aktivan kao slobodni umetnik. Kao solista ili clan orkestra održao je brojne koncerte u SAD-u, Japanu, Kini, Vijetnamu, Alžiru i po celoj Europi. U ovoj godini održao je niz koncerata i majstorskih seminara u Japanu. Snimio je dva kompaktna diska, jedan s Triom Susak, a drugi s flautistom Borisom Bizjakom i pijanisticom Yoko Misumi, te je u nakladi Edition Svitzer objavio "Orkestralne dionice flaute" obradene za kvartet flauta, koje deluju kao pedagoška metoda za savladavanje orkestarskog repertoara za solo flautu.

Minka Popovic (klavir) vec je poznata beogradskoj publici. Poslednji put nastupala je 2014e na beogradskoj sceni, velikoj dvorani Kolarceve zadužbine, povodom nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika. U Beogradu je završila FMU kao student generacije u klasi prof. Nevene Popovic, nakon cega je nastavila školovanje u Salcburgu, na prestižnom "Mozarteum“ univerzitetu u klasi prof. Kordelije Hofer. Studirala je i u Berlinu, u visokoj školi za muziku i teatar "Hanns Eisler“ u klasi prof. Eldara Neboljšina. Pored brojnih nagrada na domacim i medjunarodnim pijanistickim konkursima, jedan od najvecih uspeha su svakako i nastupi na sceni Berlinske filharmonije u okviru razlicitih projekata ciji je idejni tvorac Goc Tojc, dugogodicnji violoncelista Berlinske filharmonije. Pored solistickog, Minka neguje i kamerni repertoar, te su i nastupi sa Markom Zupanom jedan od "plodova" brojnih umetnickih saradnji. Umetnicki je direktor "Susackih glazbenih veceri“, muzickog festivala koji vec jedanaestu godinu okuplja muzicke znalce i entuzijaste iz celog sveta, na malom ostrvu usred Jadrana.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE