Iako se odavno govori o tome da je beli hleb loš za zdravlje, nije baš tako.
Nema razloga da iz ishrane potpuno izbacite beli hleb, kažu strucnjaci.
Naucnici kažu da, suprotno uvreženom mišljenju, beli hleb ne mora nužno da doprinese gomilanju viška kilograma.
Zapravo, to u potpunosti zavisi od vašeg organizma, tacnije, zavisi od toga kako bakterije koje prirodno imate u stomaku reaguju na hleb.
Izraelski istraživaci analizirali su kako konzumacija belog hleba utice na zdravlje, tako što je od 40 ucesnika studije jedna grupa jela domaci, a druga beli hleb.
Nivo šecera u krvi porastao je u obe grupe, ali se ispostavilo da nijedna od grupa nije "nabacila" kilograme.
Ovo je za sada najcvršci dokaz da su mikrobiomi, bakterije koje se nalaze u stomaku, krivac za gojenje, kažu strucnjaci.
Tome u prilog govori cinjenica da su uspeli da vrate u normalu nivo šecera u krvi, tako što su svakom ucesniku odredili poseban režim ishrane u skladu sa bakterijama koje imaju u stomaku.
"Postoji mišljenje da je jedan hleb bolji od drugog. Industrijski proizvod hleb se smatra lošim u odnosu na domaci. Ipak, otkrili smo da reakcija tela na hleb, kao i na svaku drugu namirnicu, zavisi od bakterija u organizumu", kažu dr Evan Elinav sa "Vajcman" instituta u Izraelu.
"Rec je o personalizovanom efektu koji imamo za svaku vrstu hrane. Ne postoji samo jedna dobra ili loša vrsta hrane, niti nekakva superhrana".
Neke ranije sprovedene studije su pokazale da su ljudi koji jedu tri parceta belog hleba dnevno skloniji gojenju. Takode, španski naucnici su otkrili da su osobe koje jedu ovaj hleb svakodnevno izložene 40 odsto vecem riziku od gojaznosti u odnosu na one koji ga jedu jednom nedeljno.