• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS ulaže milijardu evra u dostazanje EU standarda

Izvor MONDO/Tanjug

Elektroprivreda Srbije će uložiti oko milijardu evra do 2026. godine da bi se u potpunosti uskladio rad EPS-ovih postrojenja sa standardima EU u oblasti životne sredine, izjavio je ministar rudarstva i enegetike Aleksandar Antić.

Očekivani efekti mera koje će EPS primeniti u oblasti zaštite vazduha do 2026. godine su smanjenje emisije oksida azota za oko 46 odsto, sumpornih oksida za oko 92 odsto i praškastih čestica za oko 84 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Kada je reč o ulaganjima EPS-a u narednih deset godina, Antić je izjavio da se mora završi denitrifakcija na svim objektima, kao i odsumporavanje, ali i da se reši pitanje otpadnih voda. Prema njegovim rečima, završeno je postavljanje elektrofiltera na svim velikim postrojenjima i započeo je proces denitrifikacije.

Ministar rudarstva I energetike posetio je Termoelektranu “Nikola Tesla A” u Obrenovcu sa generalnim direktorom Evropske komisije za proširenje Kristijanom Danijelsonom, šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom i v.d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem.

Antić je izjavio da očekuje da će Srbija veoma brzo otvoriti pregovaračko Poglavlje 15 (o energetici) sa EU i zahvalio Danijelsonu na podršci za realizaciju projekta izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom.

“Dobro radimo taj deo posla, napravili smo izuzetan napredak. Verujem da ćemo veoma brzo otvoriti to pogljavlje”, rekao je Antić.

Danijelson je rekao da je EU od 2000. godine sa oko 500 miliona evra pomogla Srbiju u oblasti životne sredine. On je naglasio da je jedan od ključnih sektora za Srbiju modernizacija energetskih postrojenja, a posebno Termoelektrane "Nikola Tesla A".

Grčić je naglasio da postoji dobra saradnja EPS-a i EU i dodao da će tako biti nastavljeno po pitanju projekata, zahvaljujući kojima će do 2026. godine biti uloženo oko milijardu evra za modernizaciju Elektroprivrede Srbije.

Antić je rekao i da je vidljiv rezultat napravljen kada je reč o restrukturiranju "Srbijagasa" i stvaranju obaveznih rezervi gasa, za šta su, dodaje, dobijene sve pozitivne ocene.

Prema njegovim rečima, EPS je do sada uložila oko 200 miliona evra u zaštitu životne sredine.

Ministar najavljuje da bi do jeseni trebalo da bude dogovorena izgradnja postrojenja za odsumporavanje na TENT-u A, navodeći da će koštati oko 200 miliona evra.

“Obezbedili smo finansiranje, sproveli tender i sada je u toku evaluacija ponuda. Do septembra verujem da ćemo imati ugovor”, rekao je Antić.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemac

Nikad , to je sramota sta se kuci desava ... ja sam iz subotice a sad trenutno zivim u nemackoj ... za 10 meseci su mi ovi iditi iz epsa 2 puta pogresno popisali stanje struje jednom + 1000kw , lopovi najveci lopovi ... hallo ja nemam vremena da se bakcam sa vama ... Ovde placam 20e mesecno za struju za 5 meseci sam podrosio 185kw ...

Zoccc

Neka "pojacaju " jos malo racune ! Sramota jedna !!!

Mitke

Da se lakse proda.

special image