• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deset "dinosaurus" atletskih rekorda

 Mirjana Šegan
Autor Mirjana Šegan

U iščekivanju dvoranskog Evropskog prvenstva u Beogradu prisetimo se najstarijih rekorda Starog kontinenta

Beograd će od 3. do 5. marta biti prestonica evropske atletike. U Kombank areni u glavnom gradu Srbije okupiće se najbolji atletičari na dvoranskom prvenstvu kontinenta.

Srbija će imati svojih 12 aduta, pre svih Ivanu Španović u skoku u dalj, koja će pokušati da ostvari još jedan sjajan rezultat i možda sruši neki rekord.

U iščekivanju najvećeg sportskog događaja u našoj zemlji u 2017. godini, prisetimo se deset najstarijih atletskih evropskih rekorda, koji su na snazi uprkos napretku tehnologije, sofisticiranom dopingu, drugačijem pristupu i treninzima.

Najstariji rekord u Evropi ostvaren u dvorani datira iz 1973. godine. Manfred Kokot, sprinter tadašnje Istočne Nemačke zabeležio ga je u trci na 50 metara i iznosi 5,61 sekund, a uspeo je da ga izjednači 2000. godine britanski atletičar na takmičenju u Madridu.

Drugi ukupno "po stažu", a najstariji u konkurenciji atletičarki postignut u dvorani je rezultat Helene Fibingerove, tadašnje reprezentativke Čehoslovačke u bacanju kugle. Ona je u februaru 1977. godine u Jablonecu zabeležila hitac od 22,50 metara, što do danas nijedna atletičarka nije uspela da nadmaši.

Drugi u konkurenciji dama, a treći ukupno je gotovo nestvarni rekord Jarmile Kratofilove u trci na 400 metara, zabeležen na Evropskom prvenstvu u Milanu 1982. godine.

Takođe Čehoslovakinja je 7. marta pre 35 godina istrčala krug za 49,59 sekundi. To je drugi najstariji važeći rezultat u evropskoj ženskoj atletici.

Na četvrtom mestu je rezultat Irca Emona Koglana. On je na trci u SAD, u Istočnom Raterfordu pre 34 godine postavio rekord u trci na jednu milju koji je i danas aktuelan. Koglan je zabeležio vreme 3:49,78 minuta.

Godina 1988. bila je berićetna za evropsku atletiku. Tada su zabeležena četiri rekorda koja su još uvek na snazi. Tri od ta četiri rekorda zabeležili su atletičari Istočne Nemačke, u kojoj je dokazano da je godinama sprovođen sistemski doping.

Jedan od njih je u skoku u dalj u konkurenciji atletičarki (7,37 metara), koji će baš biti izazov za Ivanu Španović na predstojećem Evropskom prvenstvu u dvorani u Beogradu, a zabeležila ga je Hajke Dreksler u februaru 1988. godine na takmičenju u Beču.

Samo osam dana kasnije u Berlinu njena koleginica iz reprezentacije Kornelija Oškenat ostvarila je fantastičan rezultat u trci na 50 metara prepone (6,58 sekundi) koji je najbolji do danas i pitanje je da li će ikada i biti oboren.

I njihov zemljak Tomas Šenlebe tada je ostvario rezultat za istoriju u trci na 400 metara. On je pretčao stazu za 45,05 sekundi u Sindelfingenu u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj.

Te 1988. zabeležen je još uvek aktuelni rekord u skoku u vis. Atletičar iz Zapadne Nemačke Karlo Tranhart je u zapadnom delu Berlina pre 29 godina skočio 2,42 metra, ali je njegov rezultat uspeo da izjednači Rus Ivan Uhov na mitingu u Pragu 2014. godine.

Najbolji rezultat u dvorani u konkurenciji muškaraca u bacanju kugle star je 28 godina. Na takmičenju u Senftenbergu reprezentativac Istočne Nemačke Ulf Timerman ostvario je hitac od 22,55 metara, koji do danas nijedan atletičar nije uspeo da nadmaši.

Listu deset najdugovečnijih evropskih rekorda u zatvorenom zaokružuje britanska muška štafeta na 4x200 metara. Sprinteri Linford Kristi, Daren Brejtvajt, Adeoje Mafi i Džon Ridžis u Glazgovu u martu 1991. istrčali su štafetnu trku za 1:22,11 minuta što je najbolji rezultat u dvorani na Starom kontinentu svih vremena.

NAJSTARIJI SVETSKI REKORDI U DVORANI

Na listi "dinosaurus" svetskih rekorda u zatvorenom nalazi se i nekoliko već pomenutih koji su ostvarili evropski atletičari, pogotovo u ženskoj konkurenciji, poput rezultata Jarmile Kratofilove na 400 metara, Kornelije Oškenat na 50 metara prepone, Hajke Dreksler u skoku u dalj, ili Helene Fibingerove u bacanju kugle.

Većina aktuelnih najboljih rezultata u dvorani postignuta je devedesetih godina prošlog veka.

1. Karl Luis (SAD) skok u dalj – 8,79 metara (Njujork, 27. januar 1984)

2. Mark Mekoj (Kanada) 50 metara prepone – 6,25 sekundi (Kobe, 5. mart 1986)

3. Ben Džonson (Kanada) 50 metara – 5,55 sekundi (Otava, 31. januar 1987)

4. Rendi Barns (SAD) bacanje kugle – 22,66 metara (Los Anđeles, 20. januar 1989)

5. Havijer Sotomajor (Kuba) skok u vis – 2,44 metra (SP u Budimpešti, 4. mart 1989)

6. Irina Privalova (Rusija) 60 metara – 6,92 sekunde (Madrid, 11. februar 1993)

7. Marlen Oti (Jamajka) 200 metara - 21,87 sekundi (Lievin, 13. februar 1993)

8. Ljudmila Narožilenko (Rusija)60 metara prepone – 7,63 sekundi (Sevilja, 4. mart 1993)

9. Kolin Džekson (Velika Britanija) 60 metara prepone – 7,30 sekundi (Sindelfingen, 6. mart 1994)

10. Irina Privalova (Rusija) 50 metara – 5,96 sekundi (Madrid, 9. februar 1995)

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

arhitekta

Pogledajte malo bolje sliku Jarmile Kratokfilove i primećuje se jedna stvar : njoj ( ili njemu) se na šortcu jasno ocrtava nešto što se zove muški polni organ. Bez šale.

Ilija Ikic

Sa ove liste treba obrisati sve trke na 50 m. Te discipline se više ne upražnjavaju. Još se ponegde u SAD trči 55 jardi, ali ni to nije isto što i 50 metara.

КЛИНДАР

Спортисти Источне Немачке су се систематски допинговали и ником ништа.Ови резултати и даље важе.Сећам се да су на једном првенству Европе у пливању пливачице Источне Немачке у свим дисциплинама освојиле златну и сребрну медаљу а да се нико није запитао да ли је то нормално.

Najnovije

Kolumnisti