• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Učlanite se u biblioteku DANAS!

Izvor MONDO/Tanjug

Narodna biblioteka svima koji se na njen 185. rođendan učlane odobrava 50 odsto popusta!

 Narodna biblioteka 185. godišnjica Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

 Povodom 185. rodendana Narodne biblioteke Srbije danas ce biti organizovani programi posveceni srpskim književnicima i bibliotekarima koji su ujedno i poziv javnosti da se afirmišu vrednosti nacionalne kulture i prepozna znacaj i uloga biblioteka u savremenom društvu.

Program ce poceti u 11 sati, centralnom manifestacijom, na kojoj ce se obratiti upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blaškovic i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevic. Tom prilikom bice urucena nacionalna nagrada u oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" Miloradu Vuckovicu, bibliografu savetniku i nacelniku Centra za uzajamnu katalogizaciju Republike Srbije.

Od ove godine, na rodendan Narodne biblioteke Srbije, svoju rec biblioteci darovace po jedan istaknuti poslenik naše kulture. Ove godine to ce biti Ivana Dimic.

Program se potom nastavlja dvema novim izložbama: "Maska Miloša Crnjanskog: devedeset devet godina od objavljivanja prve knjige Miloša Crnjanskog" i "Vek Disa i Bojica", zatim predstavljanjem strucnih publikacija iz oblasti bibliotekarstva i razgovorom na temu "Najcitanija knjiga u 2016. godini".

Cilj izložbe "Maska Miloša Crnjanskog: devedeset devet godina od objavljivanja prve knjige Miloša Crnjanskog" autora dr Nade Mirkov Bogdanovic i Nikole Vukanovica jeste da se pojava "Maske" sagleda kao dramsko delo, koje je tokom citavog veka stvaralo sopstvenu tradiciju, i kao delo koje predstavlja kulturnu i književnoistorijsku cinjenicu prvoga reda.

Problem sa nagradom

Ove godine, ukinuta je nagrada za najcitaniju knjigu godine. Nagradu Narodne biblioteke trebalo je da dobije Dragan Velikic ciji je "Islednik" najcitaniji. "Simptomatican je izostanak bilo kakvog suvislog obrazloženja," saopštio je Velikic cije su knjige prevedene na 15 svetskih jezika.

 Kao eksponati ili skenirane i digitalne kopije, odnosno audio-vizuelni i foto materijal, bice izložena grada iz Legata Miloša Crnjanskog u Narodnoj biblioteci Srbije, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, RTS-a, kao i grada iz Rukopisne ostavštine Julija Benešica koja se cuva u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Izložba "Vek Disa i Bojica" autora Nemanje Kalezica i Milana Milosavljevica realizuje se povodom sto godina od smrti književnika Vladislava Petkovica Disa i Milutina Bojica sa ciljem da se predstavi stvaralaštvo objavljeno za njihova života.

Posetioci ce imati priliku da vide originalna štampana izdanja i rukopise pojedinih pesama dvojice književnika uz dodatak pojedinih novinskih priloga i eseja koje su takode pisali.

Pored odabrane grade, na izložbi ce biti dostupne digitalne kopije celokupnog poetskog opusa pisaca, objavljivanog u književnim casopisima toga vremena.

Pored grade koja se cuva u fondovima Narodne biblioteke Srbije, korišcena je i grada iz Rukopisnog odeljenja Matice srpske, Biblioteke "Vladislav Petkovic Dis" iz Cacka i Biblioteke "Milutin Bojic" iz Beograda.

U Centralnom holu biblioteke bice postavljena izložba "Knjiga izvan knjige - literarne refleksije u vizuelnom" Gordane Kaljalovic Odanovic.

Najavljena je i promocija srpskog prevoda objedinjenog izdanja Medunarodnog standardnog bibliografskog opisa - ISBD-a koje je objavljeno kao 19. knjiga u okviru edicije "Savremena biblioteka" Narodne biblioteke Srbije.

Povodom rodendana Narodne biblioteke Srbije, oni koji se danas uclane u Biblioteku imace popust od 50 posto.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rex

Učlanjen odavno, ali kao i sve kod nas biblioteke su nam zastarele, zajedno sa ljudima koji rade, kojima je odavno prošao zadnji voz, mlađi ljudi koji se razumeju u savremene pisce i književnost trebaju da rade a 95 posto njih treba poslati u penziju.

kkk

@Rex Dodji uclani se u biblioteku u Kragujevcu da vidis kakva plavusica radi..Bombonce..;-)

SERIJE