• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Železnica ima 'višak' imovine, a ne radnika"

Izvor MONDO/Agencije

Srpske železnice su potpisale svu imovinu i utvrđeno je višak imovine vredan oko 16 milijardi dinara koji će, kako je planirano, biti prodat. Nema viška radnika i otpuštanja, kaže potpredsednica Vlade i resorna ministarka.

Ona je navela da je u železnici, između ostalog, urađen popis imovine, rešen problem istorijskog dugovanja železničkih preduzeća za električnu energiju, kao i da je sprovedena racionalizacija radne snage, odnosno smanjenje broja zaposlenih.

Putari sređeniji

Potpredsednica Vlade je dodala da su, na primer, Putevi Srbije i Koridori Srbije davno završili popis imovine i da su u tom smislu bila uređenija od železničkih preduzeća.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da na današnjem sastanku sa šefom Misije MMF-a za Srbiju Džejmsom Rufom nije razgovarala o daljem smanjivanju broja zaposlenih u srpskim železnicama.

Mihajlović je podsetila da je iz četiri železnička preduzeća prošle godine otišlo 3.200 ljudi.

"Nismo pričali o smanjenju. Pričali smo o novim i potencijalnim projektima koje ćemo imati, koja je to struktura radne snage koja će nedostajati i koja će biti potrebna železnici", rekla je Mihajlović.

"Železnice su popisale svu imovinu još pre tri meseca. Prvi put u istoriji otkada postoji železnica je popisana imovina i raščlanjena je na četiri železnička preduzeća", rekla je Mihajlović novinarima nakon sastanka sa delegacijom MMF-a.

Ona ističe da je utvrđeno da ima 16 milijardi dinara vredne imovine po knjigovodstvenoj vrednosti i da će vlada doneti odluku da se to proda.

"Videćemo koja će vrednost biti na tržištu, to su neke stare stvari. Ostala preduzeća redovno već rade svoje popise, najveći problem je bio u železnici, ali to je sada završeno", rekla je Mihajlović.

Ona kaže da sada železnička preduzeća - Srbija voz, Srbija kargo, Infrastrukutra železnice Srbije i Železnice Srbije a.d. redovno izmiruju svoje račune.

"Na primer, istorijski dug železnice prema EPS-u je rešen pre oko mesec dana", rekla je Mihajlović.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image