"Grof" Božović za MONDO: Slabo stojim sa seksom

Trener Zvezde Miodrag Božović - opušteno. U kolumni Neše Petrovića saznajte koju scenu iz "Balkanskog špijuna" može da gleda 50 puta, koja mu pesma Riblje čorbe odzvanja u ušima, da li će se ponovo oženiti, zašto mu je žao Pere Kojota...

"Grof" Božović za MONDO: Slabo stojim sa seksom Foto: MN Press

"Čim možemo čoveku da kažemo jasno i otvoreno da nas je uvredio i da navedemo posve određeno čime je to i kada učinio, to znači da smo mu uvredu oprostili ili smo spremni da to učinimo. Muka je dok uvredu nosimo ćutke u sebi" – Ivo Andrić.

Miodrag Božović je čovek vesele naravi. Ume da plane, da se naljuti, kaže svašta i navuče gnev. Ali ume i da oprosti. Da se pokaje. Izvini i pruži ruku. Ili da je prihvati u znak pomirenja. Suština je u nameri. Ako je ona zla, sve drugo nema nikakvog smisla.

Za sebe kaže da je daleko od grofa.

"Ja čak ne znam ni kako neki grof izgleda", kaže.

Smeje se i širi vedru atmosferu, jer teško čoveku koji ne zna za šalu i društvu koje ne ume, ne sme ili ne može da se bezazleno smeje.

U svakoj teškoj situaciji vidi svetlo na kraju tunela, jer kroz život prolazi sa osmehom stjuardese koja zna da sa avionom nešto nije u redu.

PROPOZICIJE TAROTA

Od 25 karata, igrač izvlači 11 i formira tim u omiljenom sistemu. Zatim, poput trenera na klupi, ima pravo da izvrši tri izmene. Svaka karta predstavlja određenu temu koja nema ama baš nikakve veze sa fudbalom. Dužan je da o svakoj kaže po nešto. Nema preskakanja igre. Sitnim vezom dolazi se u zonu šuta. Tarot je uspeo samo ako se maksimalno iskreno odgovori svakom zadatku na tabli.

Nekada je verovao u sudbinu. Sada zna da sve zavisi od rada, truda i zalaganja. Ipak, nije odoleo. Prihvatio je Tarot i otvorio karte uoči velikog subotnjeg izazova.

FILM - IDOLI, MUZIKA, CRTANI FILMOVI, SEKS - KUĆNI LJUBIMCI, SREĆA - NOVAC, BES, KNJIGA - OSTALI SPORTOVI.

"Izmene? Pa, šta znam... Ma neću ništa. Neka ih tako".

FILM

"Najviše me interesuje triler. Volim i komedije. 'Balkanskog špijuna' sam gledao 50 puta. I mogao bih još 50. Omiljena scena je kad Bata Stojković hvata Boru Todorovića za kosu, čupa i misleći da je perika kaže: ’Pa ko si ti? Ti nisi Jakovljević. Ti si neki mnogo veći zlikovac’. 'Maratonce' takođe vrtim kad god stignem. Uvek zapazim nešto novo. Obožavam Milenu Dravić, Tanju Bošković, neprevaziđenu Miru Banjac. U bioskopu nisam bio odavno. Pre dve noći sam ponovo gledao 'Krokodil Dandi'. Volim da se nasmejem uz dobar film. Voleo sam Al Paćina i Roberta De Nira. Mnogo je genijalnih ostvarenja: 'Taksista', 'Lovac na jelene', 'Kum', 'Karlitov put'... ’Bilo jednom u Americi’ ostavlja bez daha. I zbog glume i zbog muzike. Ipak, ništa kao 'Balkanski špijun'".

IDOLI

"Nisam imao fudbalske idole. Pratio sam kao klinac italijanski fudbal, ali samo iz jednog razloga. Da bih uživao u stajlingu njihovih igrača. Bila je tada emisija ’La domenika sportiva’, čujem da ide i danas. Puštali su izjave posle svake utakmice. To se nije znalo ko je lepše obučen, igrači ili treneri. Moderne frizure, skupa garderoba, nakit. Uvek su diktirali trendove. Pa na sve to i kvalitet lige koja je u to vreme bila najjača na svetu. Juve nepobediv. Divio sam se centarhalfu Serđu Briju. Danas najviše cenim Murinja. Toliko godina pod stresom, a i dalje pravi rezultate. Bez obzira na kiks sa Čelzijem, njegovo ime se uvek vezuje za trofeje. A to ne može svako".

MUZIKA

"Moja generacija je odrastala uz pesme Dugmeta, Idola, Parnog Valjka. Slušali smi Čolu i Bajagu. Meni se dopadalo i Zabranjeno pušenje. Da ne zaboravim Čorbu. ’Dva dinara druže’ i ’Dok stojim za šankom delimično pijan’. Ritam koji mi i danas odzvanja u ušima. Od strane muzike, Dajr strejts, Dip parpl, Led cepelin. Bije me glas da sam boem i zaista volim da se provedem uz dobru muziku. Normalno, kada se čovek opusti neće da sluša Dip parpl. Tu su tamburice, truba i narodnjaci. Meni je najlepše uz Dejana Petrovića koji je pravi majstor na svom instrumentu".

CRTANI FILMOVI

"Eto idola! Tom i Džeri. Svako veče u 7.15. Neposredno pre Dnevnika. Posle toga ’laku noć deco i ajd’ u krevet’. Zatim, Pink Panter i Ptica Trkačica. Uvek sam navijao za Peru Kojota. Bilo mi ga nekako žao. Super Genije, a nikako da je uhvati. Moja deca su u Holandiji gledala Sunđer Boba i Teletabise. Pa uporedite ko je imao srećnije detinjstvo“.

SEKS

"Svako radi ono što mu prija. Nemam neke principe i ne kontrolišem igrače. Znam da su dan uoči meča kod mene u karantinu, sve posle toga je van mog domašaja. Što se mene tiče, trenutno slabo stojim sa seksom. Pritisak u Zvezdi je ogroman. A pritisak ne trpi vannastavne aktivnosti".


KUĆNI LJUBIMCI

"Nikada nisam bio vezan za jedno mesto. Igračka, pa trenerska karijera, stalna putovanja, karantini, transferi, selidbe. Nije bilo prostora za kućne ljubimce. Oni su kao deca. Zahtevaju pažnju i negu. Kad se skrasim, uzeću psa. To sam već odlučio".

SREĆA

"Mnoge stvari vas čine srećnim, ali trenutak kada postajete roditelj predstavlja nešto specijalno. Ne postoji srećniji momenat ni za jednog čoveka na svetu. Mlađi sin je sa mnom, uči u Beogradu. Stariji živi u Holandiji. Bavio se fudbalom, sada igra ovaj ’menadžer’ i zna sve žive detalje o fudbalerima. Čak me i savetuje oko pojačanja. Ovih dana me kritikuje što sam nagomilao napadače u zimskom prelaznom roku. Mislim da će biti sjajan agent, iako je to težak posao i nikako mu ga ne bih preporučio. Jednom sam se ženio i dosta je. Ovde slabo izlazim i verovatno sam zato odoleo lepim Beograđankama. Uglavnom se krećem po restoranima. Nisam tip za noćne izlaske. Odem ponekad u klub ili na splav, ali samo kada postoji povod. Svadba, proslava rođendana ili nešto treće".

NOVAC

"Nažalost, nešto bez čega se ne može. Sve je lakše sa punim džepom. Veliki novac vuče sa sobom i velike probleme. Imam druga koji kaže da mu je sa malo novca i pritisak normalan. Što je više para, pritisak mu skače. Novac čoveku može da omogući lagodan život, ali je sa druge strane još važnije kako ga trošiš. Nema lepšeg osećaja nego kad imaš novac i možeš da pomogneš prijateljima. Mene to ispunjava. Da mi nije na vrhu liste prioriteta, dokaz je odluka da ruski fudbal zamenim za srpski. Stalno sam govorio da mi je Zvezda velika želja i da ću jednog dana sesti na njenu klupu. Do prošle godine putevi su nam se stalno razilazili. Ili sam ja bio zauzet ili je Zvezda imala trenera. Kada se konačno ukazala šansa, nisam bio baš voljan jer sam u tom trenutku imao problema sa leđima. Stegao sam zube i nisam pogrešio. Milo mi je što sam sebi ispunio želju. Bio sam trener Budućnosti, sada sam u Zvezdi i ja sam sve svoje snove pretvorio u javu".

BES

"Kajem se zbog incidenta sa sudijom Đokićem. Najiskrenije. Čovek mi zaista nije dao povoda da pobesnim. Najgore od svega je što sam se čuo preko mikrofona. Mogu ja sada da se pravdam i da govorim danima da nisam kriv, kad postoji krunski dokaz. Bio sam pod pritiskom i reagovao sam onako kako se ne sme. Pokazao sam ružnu stranu svog lica. Izvinio sam se i njemu i svima koji su bili u blizini. Nisam čovek koji gubi kontrolu, ali desi se. Retko kad van terena. U poslednje vreme izbegavam druženje sa ljudima preke naravi. Svako ima svoje probleme. Imam ih i ja. Ali dok smo u društvu, moramo da se smejemo. Što bi zamarali jedni druge sa negativnim mislima pa da onda depresivni odlazimo kući. Postoje prijatelji kojima ponekad imamo pravo i da se izjadamo. Ali se trudim da budem okružen veselim i raspevanim ljudima koji su po prirodi optimisti."

KNJIGA

"Dok sam bio igrač, prosto sam gutao knjige. To mi je bio omiljeni hobi. U poslednje vreme slabo, jer mi misli posle prve stranice skrenu na fudbal. Objektivno, trener non-stop razmišlja o igračima. Nije fraza. Više o igračima nego o svojoj deci. Evo ja. Češće mi na pamet padne Petko, nego moj rođeni sin iz Holandije. Za čitanje treba koncentracija. Svaku knjigu treba pročitati bar četiri puta, jer se u zrelijim godinama ona doživljava i tumači na drugačiji način. Voleo sam Hesea. 'Sidarte' je sjajno delo. Od Hemingveja ’Za kim zvona zvone’. Od naših sam čitao Andrića i Mešu Selimovića. ’Tvrđava’ i ’Derviš i smrt’ su obavezna lektira. Momo Kapor i ’Zelena čoja montenegra’. Domaći pisci su fenomenalni, ali u isto vreme i depresivni. Možda ih zato više i ne čitam. U poslednje vreme je moderno da treneri pišu autobiografije. Ja ne razmišljam o tome. Iako mi je život prepun anegdota, ne smatram sebe trenerom koji je toliko poznat u svetskim okvirima da bih svoju karijeru smestio u
knjigu".

OSTALI SPORTOVI

"Zapustio sam se. Rekreativno, ništa. Samo šetam i pomalo trčim. Ranije sam voleo košarku i rukomet. Igrao sam i jedno i drugo u osnovnoj školi. Imali smo takmičenja. Bio sam ekstra talenat za rukomet, ali je fudbal prevagnuo. Drago mi je što Zvezda pravi rezultate u košarci, što je Radonjić uspešan. Moj ljubimac je bio Dragan Kićanović. Ostavio je na mene najjači utisak. Zatim, Krešimir Ćosić i Dražen Petrović. Istinske zvezde onih jugoslovenskih vremena. Živeli smo tada za uspehe Metaloplastike. Bodrili Veselina Vujovića, Rnića i drugove u pohodu na titulu prvaka Evrope. Cvetković je bio izvanredan igrač. Šteta što nismo više rukometna velesila".

Karte smo poređali u sistemu 4-2- 3-1. Veran mu je od dolaska u Zvezdu.

Neće ga menjati ni pred večiti izazov u subotu:

"To mi je omiljeni sistem. Možda je još bolja varijanta sa samo jednim defanzivnim veznim. To pređe u 4-1- 4-1 i deluje mnogo ofanzivnije. Imam iza špica dva igrača od kojih jedan ima odličnu levu, drugi sjajnu desnu nogu i onda raznovrsnije možemo da pretimo protivniku. Tu je od presudnog značaja uloga ovog čoveka ispred zadnje linije, koju Donald igra maestralno ove sezone. Samo me plaši što se karta na kojoj piše BES, nalazi na delu terena koji pokriva Kanga. Nadam se da nikada više neće zaraditi crveni karton u ključnoj utakmici po Crvenu zvezdu. Sada sa suficitom klasičnih napadača, možda pređemo i na 4-4- 2. Sa dva klasična vezna igrača u sredini, ili u rombu sa jednim ofanzivnijim koji ima karakteristike plejmejkera. Svaka varijanta zahteva vreme za uigravanje. Samo sam siguran da nikada neću igrati sa tri beka u liniji. Nikada nisam voleo taj sistem. U... Izvini, jesam. U Čačku sam forsirao 3-4-3. Sad sam se setio. To u fazi odbrane prelazi u 5-4- 1 i onda imate snažan blok koji je teško probiti. Tako su Novi Pazar i Bačka igrali protiv nas. Ipak, vara se svako ko misli da je to ultra defanzivan sistem. U zavisnosti od profila igrača, može da bude i izrazito napadački".

"Onaj ko ti je prijatelj, taj ti ne postavlja pitanja. Onom kome si prijatelj, ti i nepitan kazuješ ono što želi da zna" - Opet Andrić.


----------------------

SVE KOLUMNE NEŠE PETROVIĆA

 • Neša Petrović Neša Petrović

  OD ANDORINJE DO ZVEZDA - Priča o Kristijanu

  29 19

  Znate li šta znači "andorinja" na portugalskom jeziku? Znate li na je kojoj poziciji je Kristijano Ronaldo počeo da...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  "Ne menjajte sistem Superlige!"

  162 44

  Kolumnista MONDA Nebojša Petrović o idejama i najavama da Superliga Srbije ponovo promeni sistem takmičenja. Dao je...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Boško Đurovski - "Zvezdin vojnik"

  video photo 37 27

  Kolumnista MONDA Nebojša Petrović podsetio nas je na igračke dane Boška Đurovskog, na drčnog fudbalera koji je...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  "KAD PORASTEM, BIĆU MANCE!"

  photo 48 573

  Dragan Mance. Legendarni fudbaler Partizana koji je prerano otišao. Pročitajte kolumnu Nebojše Petrovića o...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  O sudiji Obradoviću i DEVERUŠAMA

  video 154 197

  Kolumnista MONDA Nebojša Petrović ovako vidi dešavanja u srpskom fudbalu. Jedni će reći da je "navijač Zvezde",...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  IncreDIBALA!

  21 211

  Kolumnista MONDA Nebojša Petrović, zaljubljenik u Apeninsko poluostrvo, ali i fudbalske umetnike, "nacrtao" nam je...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  MARADONIN GOL KOJI JE IZMENIO ISTORIJU

  video 23 80

  U susret derbiju italijanskog prvenstva Napoli - Juventus, kolumnista MONDA Nebojša Petrović o sjajnom golu Maradone...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Nemanja Matić za MONDO: Laž je da novac nije bitan

  8 13

  Otvarali smo karte sa našim asom, koji je bio potpuno iskren. Govorio je o reprezentaciji, Čelsiju, uspesima, besu,...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Dame, gospođe i gospođice...

  photo 4 24

  "Nivo kulture jednog muškarca, određuje se odnosom prema ženi. Jedinom stvorenju koje plače i smeje se iz istog...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Ekskluzivno: Piksijev vodič kroz kineske milione!

  15 11

  Milijarde evra, velike zvezde svetskog fudbala, hiljade navijača na tribinama, prebogati vlasnici klubova i jedna...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  "Grof" Božović za MONDO: Slabo stojim sa seksom

  photo 29 194

  Trener Zvezde Miodrag Božović - opušteno. U kolumni Neše Petrovića saznajte koju scenu iz "Balkanskog špijuna" može...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Marko Nikolić za MONDO: "Oče naš" pred svaki meč

  photo 34 79

  Trener Partizana Marko Nikolić - opušteno. U kolumni Neše Petrovića saznajte koji ritual ima pred svaku utakmicu,...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Igor Matić: Radonjić može da "pojede" loptu,ali...

  video 7 124

  "Desetka" Čukaričkog, kreator igre, mozak ekipe Igor Matić u zanimljivom intervjuu za MONDO govori o pet postulata...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Nenad Lalatović: Ne vole me, jer kažem šta mislim

  53 90

  Nenad Lalatović, trener Čukaričkog, za MONDO odigrao kartašku igru "Tarot". "Kad sam pobedio Partizan, hteo sam da...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Ekskluzivno za MONDO: Dželat Reala, Stevan Jovetić

  video 5 10

  Najbolji crnogorski fudbaler u razgovoru sa kolumnistom MONDA Nešom Petrovićem pričao o bajkovitom početku u...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Bane Ivanović: Pobesnim 5 puta dnevno!

  9 61

  Kolumnista MONDA Nebojša Petrović napravio je zanimljivu rubriku sa reprezentativcem i jednim od najboljih srpskih...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  XL MUNDIJAL

  16 4

  Kolumnista MONDA Nebojša Petrović razgovarao sa selekorom Srbije Slavoljubom Muslinom o novom formatu Mundijala. Šta...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  VRATITE NAM FUDBAL!

  61 90

  Kolumnista MONDA Neša Petrović i njegovi sagovornici smatraju da fudbal ostaje bez duše (ili je već ostao). Vladimir...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Pančev za MONDO: Na proslavu ne dolazim...

  video 67 103

  Kolumnista MONDA Nebojša Petrović u Skoplju je ćaskao sa Darkom Pančevom. Pričali su o Evropskom prvenstvu za mlade...

 • Neša Petrović Neša Petrović

  Deco, nije vam Srbija usputna stanica!

  35 36

  Kolumnista MONDA Nebojša Petrović o "vasrksnuću" Dušana Tadića u nacionalnom timu, o "našoj deci" po belom svetu...

Sve vesti