Dragana Todorović

Čuveni kuvar gost Beograda: OVAKO se kuva pasta...

Tom Kruz obožava njegove tortaline, a Meril Strip "prste poliže" kada joj Marko Saso servira tartufe. Kuvao je i za Dejvida Bouvija, slavne sportiste, političare, a sada i za nas u Beogradu.

Čuveni kuvar gost Beograda: OVAKO se kuva pasta... Foto: Mondo/ Goran Sivački

Marko Saso više liči na umetnika koji se bavi, na primer, muzikom ili slikarstvom, nego na umetnika u kuhinji - mršav, razbarušene kose koju je jedva obuzdao kuvarskom kapom, duhovit je i nasmejan.

Zovu ga magom tartufa, jer mu je ta egzotična namirnica omiljena, a njegovo jelo - njoke sa tartufima i rikotom - bile su 2003. proglašene najboljom pastom u Nju Džersiju, gde je imao svoj restoran, i to u kraju u kojem je rođen Frenk Sinatra.

Zašto je opčinjen baš tartufima?

Kako se pravilno kuva pasta

Odnos paste i vode treba da bude 1:3. U vodu možete da stavite so, ali ne i ulje, što neki rade. Kada voda provri ubacite pastu: ako je suva, tvrda, kuvajte je na srednjoj temperaturi od sedam do 15 minuta, zavisi od vrste paste (jer moramo da sačekamo da voda prodre u suvo testo i omekša ga). Svežu pastu kuvajte kraće: čim se podigne na površinu šerpe znači da je gotova.

"Tartufi, naročito beli, imaju specifičan ukus, morate pažljivo da ih kombinujete sa ostalim namirnicama, i to je za mene pravi izazov. Zanimljivo je da tartufi imaju veoma jak miris, ali blag ukus i to može da vas zavara. Volim tartufe i zato što su retki, nema ih svuda, ne koriste ih svi, skupi su, i zato pružaju osećaj ekskluzivnosti onima koji ih pripremaju i onima koji ih konzumiraju."

Koje još namirnice, osim tarufa, su vam izazovne?

"Koristim i neke druge pečurke. Vrganje na primer, i još neke vrste belih pečuraka. Od toga pravim paste, čorbe, salate. Takođe, tradicionalna italijanska kuhinja mi je omiljena, ali volim i sve druge: kinesku, japansku... sve osim ljutih jela, to ne volim. "

marko saso, kuvar, kuhinja, hrana, jelo, restoran Foto: Mondo/ Goran Sivački

Veoma ste vitki. Kako vam to uspeva?

"Vidite ovaj kaiš na meni - to mi je poklonila jedna devojka još 1989. godine, i dalje mi je dobar, koristim sve vreme istu rupu! Nema tu nikakve tajne, jednostavno je tako, ne gojim se."

Kuvali ste za mnoge poznate ličnosti. Kako se svetske zvezde ponašaju u restoranu, da li su zahtevni gosti ili ne, i koliko bakšiš ostavljaju?

"Najviše kontakta sa slavnim ličnostima imao sam u jednom restoranu u Los Anđelesu. Tom Kruz, na primer je često dolazio na moje tortaline, a Meril Strip na jela sa tartufima. Zaboravio sam ime te glumice, bila je u filmu o Džejmsu Bondu, ona je čak tražila da me upozna. Inače, poznate ličnosti nisu zahtevni gosti. Vode računa o tome šta jedu, biraju dobro meso, pečeno, malo povrća uz to, možda neku ribu, laganu pastu. Ne jedu so, izbegavaju prženu hranu, začinjenu, ne jedu masno, ali zato dosta piju i na tome ne štede, naročito kada su vina u pitanju. Naručuju flaše od nekoliko stotina dolara, a ostavljaju i dobar bakšiš. Baš dobar!"

Da li postoji osoba za koju biste voleli da kuvate, a niste do sada imali priliku?

"Možda za predsednika Amerike. Bil Klinton je jednom bio gost u restoranu moga prijatelja u Los Anđelesu, 'Giorgio', kod kojeg sam takođe povremeno gostovao. Kuvati za predsednika je dobra prilika za ličnu promociju jer tada dođu predstavnici mnogih velikih, važnih kompanija u zemlji."

A ko biste voleli da kuva za vas?

"Uh, to je zanimljivo pitanje. Voleo bih da za mene kuva francuz Danijel Bule, na primer, zato što on sprema drugačija jela od mene. Takođe, voleo bih da mi kuva Kristijan Deluvrie. Znate, miItalijani smo veoma izbirljivi", kaže Marko i smeje se.

marko saso, kuvar, kuhinja, hrana, jelo, restoran Foto: Mondo/ Goran Sivački

Da li ste sada prvi put u Beogradu?

"Bio sam ovde pre dva meseca da se dogovorim u vezi sa saradnjom i mojim gostovanjem u restoranu 'Enso' u vašem gradu, gde ću spremati jela od 2. do 4. marta. Rezervacije su počele da se prave danima unapred, kažu mi da je zainteresovanost baš velika. Ali, ako ne stignete da probate moja jela ovde u Beogradu, pozivam vas da dođete u Veli Lošinj, u restoran 'Bora bar', gde sam šef kuhinje."

Da li ste imali priliku da se upoznate da srpskom kuhinjom?

"Kako da ne. Vidim da jedete dosta mesa i da vegetarijanski restorani ovde uopšte nisu popularni", kaže Marko kroz smeh i dodaje da je probao naše pljeskavice i ćevape i da su mu se dopale, ali još nije probao da ih sam napravi.

Pročitajte i ovo:

Da li su tartufi zaista afrodizijak

MONDO kuhinja: Recepti o kojima se priča

Povezano

Sve vesti