• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bravo za đake!

Izvor Beta

Mlekarska škola "Dr Obren Pejić’" u Pirotu postala je prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

 Pirot - Kačkavalj Mlekarske škole dobio oznaku geografskog porekla Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić

Markica na proizvodima i bar-kod koji je Ministarstvo poljoprivrede izdalo školi, potvrda su kvaliteta jedinstvenog kačkavalja iz pirotskog kraja.

Zaštićen od 2013.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je podsetio da je kačkavalj zaštićen 2013. godine, a taj veoma važan postupak je započet 2011, uz podršku Ministarstva poljoprivrede Srbije i USAID-a. "Nadamo se da ćemo na ovaj način doprineti razvoju stočarstava i mlekarstva. Želim da ovaj naš proizvod dođe do trpeza ne samo građana Srbije nego da ga bude i van granica zemlje”, rekao je Vasić.

Sertifikaciona kuća koju je škola angažovala obavila je sve provere i izdala školi sertifikat kojim potvrđuju da se kačkavalj proizvodi u skladu sa Elaboratom o zaštiti oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

Direktor Mlekarske škole ''Dr Obren Pejić'' Dragan Stojanović izjavio je danas da je ovo veliko priznanje za školu koja ima tradiciju u proizvodnji kačkavalja koji je nacionalni brend.

"Dnevno otkupimo i preradimo 5.000 litara mleka, većinom za proizvodnju kačkavalja koji je naš strateški proizvod. Posle dobijanja ove markice očekujemo da prve količine krenu na tržište", rekao je Stojanović na današnjoj prezentaciji kačkavalja sa tom oznakom.

Šef grupe za kvalitet u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić rekao je novinarima da je pirotski kačkavalj "brend i ponos" ne samo ovog kraja već cele Srbije.

"Za ovaj proizvod škola može da koristi kontrolnu markicu. Nadam se da će ovaj proizvod sada biti još prepoznatljiviji na tržištu i to je garancija da on dolazi iz Pirota. Koristi će imati i proizvođači mleka. Pirotski kačkavalj zaslužuje da se zaštiti i na području Evropske unije i da bude na policama velikih trgovinskih lanaca u Evropi", rekao je Raketić.

Tagovi

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

m.

..m m.m mm mm . m mmm... m . m m

Rocknrolla

Hocu da kupujem ovaj kackavalj. Saljite za Kragujevac! :)

Dejan

Bravo

special image