"Tajne" srećnih ljubavi

Autor:

Evo nekoliko naučno dokazanih "trikova" za srećnu vezu ili brak. Znate, onako, da STVARNO živite srećno do kraja života...

7
A- A A+

  Za svaku novu vezu nadamo se da će biti "ona za ceo život", kad se venčamo - nadamo se da ćemo ostariti sa osobom kojoj smo rekli da, ali... nažalost u životu ne ide baš uvek i ne ide baš sve glatko kao u bajkama. Ali, evo nekoliko naučno dokazanih "trikova" koji bi mogli da vam pomognu da veza sa osobom do koje vam je stalo, ili brak sa onim koga volite bude ako ne "kao u bajci" (budimo realni, ipak), ono bar - dobar, stabilan i ispunjen radošću i ljubavlju.

Psiholozi kažu da postoji osam jednostavnih koraka koje bi trebalo da preduzmete da bi vaša veza "preživela" svakodnevicu koja je ponekad puna ometajućih faktora.

Poverenje, zajednički smisao za humor i iskrenost su temelji na kojima se gradi dobra, stabilna veza, a evo i još nekoliko neophodnih "sitnica" za "večnu ljubav". Od obećanja da nikad nećete pokušati da promenite jedno drugo, do nastojanja da ne gledate televiziju kad ste zajedno, Redbook donosi nekoliko naučno dokazanih "tajni" srećnih veza.

Nikad ne pokušavajte da promenite jedno drugo

Stručnjaci kažu da je vrlo često ono što već posle nekoliko meseci veze poželimo da "menjamo" kod partnera upravo ono što nas je njemu privuklo, samo što to izgubimo iz vida nekako. Bračni terapeuti kažu da su najbolje veze i brakovi oni gde partneri prihvate jedno drugo bez pokušaja da "intervenišu".

Nemojte prestati da dajete komplimente partneru

Psiholozi kažu da je za dobar odnos važno da uvek izgovorimo ono lepo što pomislimo o partneru. Ako je osoba koju volite dobar roditelj vašoj deci, ako je brižna i ljubazna, ako je muškarac vašeg života odvažan i plemenit, posvećen porodici - recite to naglas. Važno je, jer se ništa u životu ne podrazumeva...

Birajte ono što ćete pamtiti

Neka u vašem sećanju bude mesta samo za lepe trenutke. Kad se osvrnete na vreme koje ste proveli zajedno, potrudite se da se fokusirate na dobra vremena, ne na teške periode.

Slušajte, uvek

I kad ste umorni, i kad vam nije ni do čega. I kad ste srećni toliko da vam se čini da biste mogli da pomerite svet. Slušajte šta vam govori taj čovek kojeg volite, ta žena za koju biste skinuli zvezde s neba. Slušajte i kad možda radije ne biste. Važno je. I uvek budite na strani osobe koju volite. I kad je u pravu, i kad greši. Naročito kad greši, zapravo...

Ne opuštajte se

Lako je prepustiti se rutini subotnjih večeri pred televizorom. Ali, ako to postane "tradicija", posle nekog vremena ćete se uljuljkati u plavičastu svetlost ekrana, prestaćete da obraćate pažnju jedno na drugo i sve će polako krenuti nizbrdo... Jer, nema normalnog razgovora ako jednim okom gledate utakmicu ili omiljenu seriju.

Delite kućne poslove

Ali, ne na "moje" i "tvoje", na "muške" i "ženske", delite ih u skladu sa trenutnim raspoloženjem, i nikad nemojte dozvoliti da počne da se podrazumeva da je nabavka, hemijsko, čišćenje, pranje, plaćanje računa, peglanje... "njena obaveza" (ili, u manjem broju slučajeva - "njegova"). Kad se ljudi vole, ništa ne bi trebalo da bude "moje" i "tvoje". Ljubav znači da i prljav veš i gomila za peglanje postaju - zajednički. Ili bi bar tako trebalo da bude.

Vežbajte zajedno

Ne morate ići u teretanu, dovoljno je da odvojite pola sata i vežbate zajedno, u dnevnoj sobi. Malo sklekova, malo trbušnjaka, malo izdržaja - zabavnije je u društvu. A pošto vežbanje podstiče lučenje endorfina, bićete lepše raspoloženi i smejaćete se zajedno, a to je uvek dobra stvar.

Šetajte se zajedno

Uvedite malu tradiciju - šetnju nedeljom uveče, po svaku cenu, koliko god da ste umorni, bez obzira na to kakvo je vreme (od kiše se još niko nije istopio). Šetajte se i držite se za ruke, kao kad ste tek počeli da se zabavljate. Kao kad je sve što ste imali jedno od drugog bila ta šetnja. Setite se koliko ste se radovali tome, na početku... I vratite tu radost. Prolazite "vašim" stazama, i razgovarajte. Ili se šetajte u tišini, ali zajedno. Budite sa svakim korakom svesni koliko je lepo, dragoceno i važno što u svom životu imate nekoga sa kime je tako lepo šetati se u tišini. I budite zahvalni na tome.

Ljubav je jedino što se računa...

Ona je ona prava

On je onaj pravi

Sve vesti