• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MEGA DIL: Pežo, Sitroen, Opel - jedna firma

Izvor MONDO/Agencije

Pežo-Sitroen kupio američki Opel i postao drugi po veličini evropski proizvođač automobila, iza Folksvagena, a ispred Reno-Nisana.

Automobilska grupacija PSA Pežo-Sitroen sklopila je sporazum sa američkim Dženeral motorsom o kupovini kompanije Opel za 2,2 milijarde evra, objavila je uprava francuskog giganta.

"Ponosni smo zbog toga što se udružujemo sa Opel-Voksolom i duboko smo posvećeni tome da nastavimo razvijanje ove velike kompanije i ubrzamo njen oporavak", saopštio je predsednik Upravnog odbora PSA, Karlos Tavares.

On je dodao da je u planu da Opel i njegovo britansko odeljenje Voksol zadrže svoje prepoznatljive identitete i kapitalizuju ih, prenio je AP.

Tavares je napomenuo da će PSA poštovati obaveze Dženeral motorsa prema zaposlenima.

U saopštenju se navodi da će ova transakcija omogućiti da se postigne "značajna ekonomičnost i sinergija" u proizvodnji, istraživanju i razvoju.

PSA će zajedno sa bankom BNP Pariba otkupiti i Dženeral motorsove finansijske operacije u Evropi.

Na vest o postizanju sporazuma, akcije PSA su na Pariskoj berzi skočile za više od tri odsto, na 19,67 evra.

Vokshol zapošljava oko 5.000 ljudi u Britaniji, dok Opel posluje u desetak fabrika u šest evropskih država, a na kraju 2015. godine imao je 35.600 zaposlenih od kojih 18.250 u Nemačkoj.

Osnovan 1862. godine, Opel, sa svojim amblemom munje, odavno je poznat prizor na nemačkim i evropskim putevima.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina kompanija je knjižila uzastopne gubitke, što je koštalo Dženeral motors iz Detroita oko 15 milijardi dolara od 2000. godine.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kvalitet

Dokle vise o nemackom kvalitetu za vozila koja se prave po Kini. Peugeot vozim od 2008 nov kupljen u Veranu ni jedan kvar do sada . Pa vi posle pricajte o kvalitetu francuskih vozila. Model 207 je u pitanju.

MNE

Odlicna vijest... Pezo i citroen generalno rade auta u rangu Volksvagena...msl na novije serije automobila... Samo sto je kod nas na Balkanu passat i golf auta najbolja na svijetu.. :(

rkoma

@MNE Ma jel da?? To zato sto su odustali od njihove linije i poceli da kopiraju nemce, iako su bili sinonim za drugaciji dizajn, moze samo tebe i tebi slicne da prevari, ne kazem da su auta krs, vec da se ne mogu porediti sa nemcima, kada budes imao para i seo prvi put u novijeg nemca skapiraces to sve i sam, a ne u nekog golfa 4 2000god sa 700-800k kilometara, pa bi da ga poredis sa francuzom iz 2013, i opet je bolji i taj golf, kad se utegne.......

special image