• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro dogovor sa Kinezima oko RTB-a "Bor"?

Izvor MONDO/Beta

Jedna od najvećih kineskih kompanija blizu je odluke o preuzimanju RTB-a "Bor", kažu u Vladi. Sindikati poručuju da će firma moći da se oslobodi viška zaposlenih samo dobrovoljno uz otpremnine do 800 evra po godini.

 Vlada Srbije - Blizu dogovor sa Kinezima oko preuzimanja RTB-a Bor Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski
Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski

U Ministarstvu privrede RTS-u je potvrđeno da Vlada sa kineskim kompanijama intenzivno razgovara o rešenju za RTB po modelu sličnom kao za "Železaru Smederevo", koju je kupila kineska kompanija "Hestil".

Ministar privrede Goran Knežević kaže da se očekuje da profesionalni manadžment bude samo jedan tranzicioni period, dok ne krene proces privatizacije, prenosi RTS.

"Potrebno je u ovom trenutku da izvršimo rudarsko-geološku analizu polja na kojima se nalazi ruda. To je ostalo jedino sporno u čitavoj stvari. Kada to budemo imali, znaćemo sve parametre i moći ćemo da krenemo u proces privatizacije", istakao je Knežević.

U RTB-u ima 4.980 zaposlenih, a po pisanju beogradskih medija, kineska kompanija koja pregovara o preuzimanju tog preduzeća će tražiti da se prepolovi broj radnika.

SINDIKATI: ODLAZAK RADNIKA SAMO UZ DOVOLJNO STIMULATIVNE OTPREMNINE

Predstavnici sindikata u RTB-u "Bor" saopštili su danas da nisu obavešteni o pregovorima Vlade sa kineskom kompanijom o privatizaciji RTB-a i poručili da će firma moći da se oslobodi viška zaposlenih samo uz stimulativne otpremnine od 600 do 800 evra po godini staža.

Predsednik Samostalnog sindikata RTB-a Dragan Aleksić istakao je da će se tražiti otpremnine kao što su dobili radnici u državnim i javnim preduzećima.

"Ako su zaposleni u Elektroprivredi Sbije i Naftnoj industriji Srbije mogli da dobiju visoke otpremnine, mislim da i rudari iz RTB-a koji rade na 700 metara ispod zemlje zaslužuju prosečno 800 evra po godini staža", rekao je Aleksić.

Trenutni dug oko 300 miliona evra

RTB je objavio javni poziv za izbor upravljačkog menadžmenta koji je otvoren do 28. aprila. Borski basen od prošle godine sprovodi Unapred pripremljeni plan reorganizacije. U skaldu sa njim, država je RTB-u otpisala dug od oko 900 miliona evra i sada je opterećena sa oko 300 miliona evra duga.

Predsednik sindikata Nezavisnost Dragan Jankucić istkao je da, po Unapred pripremljenom planu reorganizacije koji je usvojio sud, RTB ne može osam godina da otpusti radnike protiv njihove volje i pod uslovom da ne prekrše radnu diciplinu.

"Zbog toga otpremnine moraju biti dovoljno stimulativne da bi zaposleni dobrovoljno prihvatili raskid radnog odnosa. Otpremnine ne bi smele da budu manje od 600 evra", rekao je Jankucić.

On je dodao da bi radnici, a većina ih je sa stažom od 35-40 godina, trebalo da dobiju i obeštećenje zbog prevremenog odlaska u penziju i upozorio da bi svaka druga ponuda izazvala nezadovoljstvo zaposlenih.

ŠTA KAŽU STRUČNJACI?

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenio je da bi privatizacija RTB-a po principu smederevske Železare, čiju

 imovinu je kupio kineski Hestil, bila jedino rešenje.

"Ako kineska kompanija privatizuje RTB to je bolje rešenje nego da ga kupi neka kompanija iz zapadnih zemalja zato što iza kineske komapanije stoji država i banke koje će to da podrže. Osim toga kineske firme tehnološki ne zaostaju za onima sa Zapada", rekao je Savić.

Kompanija RTB je, prema njegovim rečima, tehnološki zaostala, pokidala je veze sa dobavljačima i ne uspeva da plati ni struju u trenutku kada je cena bakra oko 6.000 dolara po toni.

"Kina je solidan partner i shodno projektu 'Novi put svile' želi da stigne na evropsko tržište, kupila je grčku luku Pirej, u Budimpešti je osnovala investicioni centar, gradi brze pruge ... i razmišlja 50 godina unapred", rekao je Savić i istakao da ta zemlja troši trećinu svetskih izvora energije i sirovina.

Dodao je da za razliku od Železare, RTB ima potencijal a Srbija nema mnogo aduta u pregovorima oko cene, pa ne treba očekivati istorijski prihod od privatizacije, ali treba da ima u vidu da prodaje i eksploataciono pravo i da se mogu očekivati prihodi od rudne rente.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image