• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska: 331 napad na Srbe tokom 2016.

Izvor SRNA

Srpsko nacionalno veće predstavilo je danas u Zagrebu dokument koji govori o tome da je tokom prošle godine u Hrvatskoj zabeležen porast od 57 odsto slučajeva nasilja i drugih oblika podsticanja na diskriminaciju prema Srbima.

"Ovo nije 331 izolovan slučaj, već 331 prostor iza kojih se nalazi na stotine drugih slučajeva koje je teško popisati. Ne radi se o izolovanim slučajevima već o fenomenu koji se širi i koji je s margina ušao u javni prostor", poručio je predsednik SNV-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare, prenela je Hina.

Pupovac je, kako je naveo, uveren da će se trend diskriminacije nastaviti, s obzirom na to da je prošle godine došlo do drastičnog porasta pojava kojima se, kako je rekao, diskriminišu Srbi u Hrvatskoj.

"Podatke smo beležili po prijavama pojedinaca i iz različitih medija", rekla je Tamara Opačić, autorka biltena SNV-a koji donosi pregled podataka o govoru mržnje, etničkoj netrpeljivosti i istorijskom revizionizmu.

Vlada mora vda se probudi

Bilten koji su predstavili, kaže Pupovac, radili su kao "ustavni patrioti ove zemlje". Ovim što govorimo, stvaramo osnovu da zakonodavac zna prepoznati pojavu govora mržnje, ustvrdio je šef SNV-a. Vlada je, ističe Pupovac, očito mislila da se to neće širiti i rasti, da će demokratske poruke Vlade biti dovoljne da to zaustave, no to se ne događa. "Vlada očito mora početi govoriti jezikom koji će te grupacije razumeti", poručio je Pupovac. Ovo je, kaže, prošlost koja nam oduzima sadašnjost i budućnost, ali ne samo pripadnicima srpske zajednice, već i samoj Vladi. Na pitanje dovode li takvi podaci u pitanje podršku SDSS-a Vladi Pupovac je odgovorio: "SDSS i dalje podržava Vladu i očekuje da ćemo zajedno sa ostalim zastupnicima znati i moći reći 'ne' toj pojavi".

Opačić smatra da će se takav trend nastaviti, na što ukazuje i događaj u Sinju gde je danas na pravoslavnoj crkvi osvanuo grafit ustaškog pozdrava "Za dom spremni", a slično je zabeleženo tokom prošlog meseca u Bjelovaru.

"Najveći skok je uočen u načinu izveštavanja medija jer je, pored desničarskih portala koji bez sankcionisanja promovišu ustaški režim ili negiraju holokaust ili genocid, a diskriminatorski govor uočen i na HRT-u", rekla je Opačić.

Zabrinjava, kaže, i podatak da je tokom prošle godine zabeleženo ukupno 16 fizičkih napada na pripadnike srpske manjine.

U Hrvatskoj je javnosti najviše odjeknuo slučaj mladića Jovana Matijevića, prebijenog u Okučanima, po čijem svedočenju je uzrok napada bila njegova srpska nacionalnost, ali je policija jednako tretirala i njega i napadače.

"Policija je celi slučaj vodila po prekršajnom postupku, zbog čega će i žrtva i napadači biti novčano kažnjeni", navela je ona.

Takođe je zabeležen rekordan broj od 42 izjave i postupaka javnih osoba koje su otvorene promovisale ustaštvo i koristile govor mržnje ili druge oblike verbalnog nasilja, a dobar deo tih izjava potekao je od dela katoličkog sveštenstva, rekla je.

Dok su pripadnici srpske zajednice preklani primili nekoliko uvredljivih pisama i poruka preko društvenih mreža, u 2016. zabeleženo je njih 62, najviše na račun SNV-a i redakcije nedeljnika "Novosti", a deo tih poruka sadržavao je i pretnje smrću.

"Posebno brine što je tokom prošle godine zabeležen dosad najveći broj okupljanja i uličnih akcija kojima se pozivalo na progon Srba i oduzimanje njihovih Ustavom i zakonom zagarantiranih prava. Najveći broj takvih akcija prošao je bez reakcije represivnog aparata, pre svega policije", kaže Opačić.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

keja

Kako bi drugačije Pupavac i trećina Srba iz cjelokupnog Hrvatskog sabora, raspolagali sa milionima ustaških im dragih kuna nego zavadi pa vladaj. Skupljaju natpise sa sportskih i drugih događaja o napadima na Srbe tokom 2016 umjesto da tim kunama pomognu povratnicima Srbima u integracijama u Hrvatsko društvo...

Ivan

Ako nisu naucili da je ustastvo lose do sad,nece onda nikad. Na zalost...

Nikola

Ko zna od kad je to. Daj te ljudi prestanite da se igrate sa nasim zivotima i pustite nas da zivimo u kakvom takvom miru. Imate utakmice pa se ispucavaj te.

special image