Svatovi STIPSE! Umesto novca u kovertama...

Autor:

Pročitajte neverovatno iskustvo bračnog para iz Niša! Da li se i vama dogodilo nešto slično?

72
A- A A+
svadba, venčanje, mladenci Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Uobičajeno je u Srbiji da se na svadbu umesto poklona nosi novac u kovertama, ali neki se "snađu", pa u kutiju za poklone ubace - praznu kovertu!

Takav šok doživela je i mlada iz Niša kada je sa svojim suprugom nakon svadbe otvarala koverte.

Prazne koverte na svadbama ili nekim drugim proslavama, za građane Srbije su poslednjih godina česta pojava. Danijela Nikolić (30) iz Niša je za "Kurir" ispričala da je ona ovo doživela na svojoj svadbi.

Mladenci i njihovi roditelji nakon svadbe, umesto para broje prazne koverte ili one u kojima je obični komad novinskog papira ili samo čestitka.

"Na njima nije bilo potpisa, bile su potpuno prazne. To stvarno nije u redu. Ja razumem da neko nema novca, ali ovo je bezobrazluk. Čuli smo da su se neki drugi mnogo lošije proveli. Nemoguće je otkriti ko je to od gostiju uradio. Obično je velika gužva, koverta se stavlja u kutiju za darivanje mladenaca tako da je to, zaista, teško utvrditi. Niko nikoga ne tera da daruje mladence, ali ove prazne koverte su baš ponižavajuće", ispričala je Danijela.

Nepisano je pravilo da rodbina i prijatelji treba da daruju mladence minimalno u vrednosti "stolice" koja je za njihovo prisustvo plaćena, u proseku, između 25 i 150 evra.

Bračni par Nikolić od 150 koverata u kojima je trebalo da bude novac, od rođaka i prijatelja pozvanih na svadbu našao je 15 praznih, a u jednoj je bio obični papir pažljivo izrezan u veličini novčanice, da se na prvi pogled ne vidi da je prevara.

"Postoje naravno i izuzeci. I pored teške materijalne situacije, naši ljudi se trude da ispoštuju običaje, pa su spremni i da se zaduže", dodaje Danijela.

Kriza jeste, ali bi bilo poštenije odbiti poziv na svadbu, izviniti se i jednostavno reći: "Nemam para".

Oni koji vas pozivaju, sigurno bi to shvatili na dobar način. Ovako, zbog praznih koverti, sve ima predznak i nekulturnog i nepoštenog.

"Nama je najbitnije da smo se mi lepo proveli, a ove prazne koverte neka idu njima na čast", zaključila je Danijela.

Problem sa praznim kovertama za nekoga je bila i lekcija. Pored kutije za darivanje mladenaca postavljaju i dežurnog svata, najčešće mlađu devojku, koja od onih koji ubacuju kovertu, traži samo jedno - da na njoj napišu svoje ime.

Sve vesti