• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osnivaju Biblioteku dijaspore o Srbima širom sveta

Izvor mondo.rs

Baviće se "sakupljanjem publikacija i arhivske građe o našim ljudima širom sveta"

 Biblioteka dijaspore  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Udruženje za kulturu, umetnost i medunarodnu saradnju "Adligat" u okviru kojeg rade Biblioteka Lazic (od 1882), Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, osniva Biblioteku dijaspore, posebnu organizacionu jedinicu koja ce se baviti organizovanim sakupljanjem publikacija i arhivske grade o našim ljudima širom sveta, kao i aktivnostima naše države i organizacija u svetu.

Udruženje ce posvetiti posebnu pažnju srpskim organizacijama širom sveta, prikupljanju naše periodike i raritetnih izdanja cije je donošenje u Srbiju više decenija bilo zabranjeno, pa o njihovom postojanju u Srbiji cesto ne postoji nikakav trag. Radi se o važnom delu srpske istorije i kulture, cije se postojanje cesto previda i zaboravlja.

Vec je nabavljeno više od 5.000 bibliografskih jedinica, cime je ispunjen formalni uslov za otvaranje biblioteke. Uglavnom se radi o srpskoj štampi iz Australije, Nemacke, Francuske, Rumunije, Kanade, SAD i Argentine.

"Biblioteka dijaspore ce biti veoma važan informacioni centar, a poseban znacaj ce imati i za naucno-istraživacku delatnost, s obzirom na to da je veliki deo literature koji je nabavljen za naš fondu dostupan jedino u našoj instituciji", kaže predsednik Adligata Viktor Lazic za Program za dijasporu RTS-a.

Formiranje biblioteke obavlja se u saradnji sa našim organizacijama širom sveta uz pomoc i podršku srpskih diplomatskih predstavništava i Srpske pravoslavne crkve.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE