Vodimo vas na predstavu!

Autor:

Mikser teatar najavljuje predstavu "Dani terorizma u Sarajevu", a mi vam poklanjamo karte!

0
A- A A+

Teatarska predstava "Dani terorizma u Sarajevu" nalazi se na redovnom repertoaru kultnog sarajevskog Kamernog teatra 55 i bila je jedna od najgledanijih predstava u 2016. godini. Do sada je van Sarajeva izvođena u sklopu tuzlanskog Kaleidoskop festivala pred prepunom salom. A sada je na red došao i Beograd i to 10. marta sa početkom u 21h na sceni Mikser House-a!

Ako želite da osvojite karte, pošaljite nam privatnu poruku sa svojim imenom i prezimenom na stranici MONDO Magazin! Dobitnike ćemo u sredu popodne obavestiti o načinu preuzimanja nagrada.

U pitanju je teatarska forma proizašla iz radijske emisije i odlikuje se brzom smenom različitih igranih, pseudodokumentarnih, audiovizuelnih i muzičkih sadržaja. Njen konstantni cilj je da zabavi, a na sceni je predvođena sa dva komičara i glumcem, te se može reći da od poznatih formi ponajviše liči kabareu. Predstava, koja traje nešto više od sat, bazirana je na nizu skečeva koji u idejnom smislu gradiraju i imaju vrhunac u songovima.

Direktor Kamernog teatra Emir Hadžihafizbegović izrazio je zadovoljstvo što se grupa Helem nejse uklopila u njihov heterogeni program od Ramba Amadeusa, preko Abdulaha Sidrana, do Mikija Manojlovića.

"Mi smo sa ovim mladim ljudima radili već na Festivalu Dani Jurislava Korenića. Sada se stvar administrativno zaokružila dobivši formu jedne dugoročne saradnje. Njihova predstava se meni lično učinila zanimljivom, to su mladi i urbani ljudi koji na jedan ironizirajući i polugroteskan način tematiziraju našu svakodnevnicu, naše predrasude, malograđanštinu, palanačku svijest, političku situaciju. Koliko god to ličilo na koncept "Audicije" ili "Top liste nadrealista", mislim da su oni svemu tome dali još jedan segment više, s obzirom na to da to rade na jedan suptilan i pametan način. Oni komuniciraju sa publikom putem demistifikacije tabuiziranih tema, to je scenski narativni iskaz koji nam je nedostajao još od atrofije New primitivesa i "Audicije", a čini mi se da su oni lučonoše scenskog iskaza koji će naići na dobar prijem. "

Izvor: YouTube

Tema terorizma

Skečevi u predstavi, pripadaju pomerenoj realnosti, komika je građena na jeziku, situaciji, obrtanju simbola, apsurdu, a struktura smjene skečeva formirana je po uzoru na "Monty Python". U muzičkim izvedbama se otvara prostor za direktniji plasman značenja i one funkcionišu kao songovi koji poentiraju značenja otvorena u skečevima. Tema terorizma, medijski mnogo problematizirana, kako ističu, bila je najpodesnija za demonstraciju načina na koji Helem nejse transformira poimanje stvarnosti, demistifikuje velike teze, devalvira jedne i naglašava neočekivane strane problema.

Promocija knjige Borisa Lalića

Ovom prilikom u Beograd dolazi i sarajevski pisac i izdavač Boris Lalić koji če predstaviti svoju poslednju knjigu "Čudo na Miljacki / Odabrane priče iz prisoja i osoja", zbirku kratkih priča koju je izdao skupa sa Markom Matolićem iz Orašja, a koja ukupno sadrži dvadeset i jednu kratku priču sa seoskim i gradskim motivima.Mešajući govor klasične književnosti, koju ljubi srcem svim, te ulični govor Sarajeva, koji mu je prvi jezik, Lalić stvara svoju književnost malograđanskog irealizma i seksne fantastike, a sa ciljem principijelno istinitog prikazivanja savremenog bosanskohercegovačkog društva.

Cena ulaznice iznosi 350 dinara, dok će na ulazu iznositi 500 dinara. Ulaznice se prodaju u Mikser House-u, kao i na prodajnim mestima Gigs Tixa.

Tagovi:
Sve vesti