• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dame, muzej vas čeka!

Izvor MONDO/Tanjug

Pogledajte aktuelnu izložbu "Srbija 1915-1916" besplatno!

Istorijski muzej Srbije i ove godine pridružuje obeležavanju Medunarodnog dana žena i poziva sve dame da sa svojim voljenima 8. marta besplatno posete aktuelnu izložbu "Srbija 1915-1916", saopštili su iz Muzeja.

Povezane vesti

Multimedijalna interaktivna izložba "Srbija 1915-1916", autora dr Dušice Bojic i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovica, nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku gradu, artefakte i fotografije što potpunije prikaže stradanje i znacaj ovog perioda srpske istorije.

Izložba prikazuje dogadanja tokom 1915. i 1916. godine, kada se Srbija, nakon velikih pobeda na Ceru, Drini i Kolubari 1914. godine i proklamovanja ratnog cilja zasnovanog na ideji oslobodenja i ujedinjenja celog srpskog naroda i srodnih južnoslovenskih naroda, suocila sa velikom epidemijom tifusa, diplomatskim pritiscima saveznika da se odrekne ratnog cilja, a potom, od pocetka oktobra 1915. godine, i novim udarom brojno i tehnicki nadmocnijeg neprijatelja.

To je uslovilo da, po odluci Vlade i Vrhovne komande, vojska pracena velikim brojem civila krene u povlacenje preko Crne Gore i Albanije na grcko ostrvo Krf, ali i brojne zemlje Evrope i Afrike.

Interaktivne instalacije koje su deo postavke na savremen nacin približavaju stradanje i herojstvo srpske vojske i naroda u odbrani od Centralnih sila.

Dizajn postavke je osmislio Rastko Šurdic, dok je dizajn interaktivnih instalacija na izložbi ?Srbija 1915-1916? kreirao tim "Live View Studio", koji je dizajnirao instalacije i na prethodnim projektima Istorijskog muzeja Srbije (izložbe 'Srbija 1914' i 'Pupin od fizicke ka duhovnoj stvarnosti', kao i nova postavka u Srpskoj kuci na Krfu). Izložba je otvorena do novembra 2017.

Zainteresovani posetioci ce u sredu 8. marta od 17 casova biti u prilici i da prisustvuju strucnom vodenju koautora izložbe muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovica.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je od 12 do 20 casova svakog dana, osim ponedeljka.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jeca

Da li neko zna kada će Muzej Jovana Cvijića da proradi. Jos od marta 2015 je zatvoren zbog rekonstrukcije koja treba da traje 9 meseci- stoji i na sajtu muzeja a evo dve godine posle jos ne radi.... Ajde malo novinari da se raspitaju i šta se to čeka, da li firma koja radi rekonstrukciju plaća penale i kada će biti otvoren?

SERIJE