Dame, muzej vas čeka!

Autor:

Pogledajte aktuelnu izložbu "Srbija 1915-1916" besplatno!

1
A- A A+

Istorijski muzej Srbije i ove godine pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana žena i poziva sve dame da sa svojim voljenima 8. marta besplatno posete aktuelnu izložbu "Srbija 1915-1916", saopštili su iz Muzeja.

Multimedijalna interaktivna izložba "Srbija 1915-1916", autora dr Dušice Bojić i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića, nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, artefakte i fotografije što potpunije prikaže stradanje i značaj ovog perioda srpske istorije.

Izložba prikazuje događanja tokom 1915. i 1916. godine, kada se Srbija, nakon velikih pobeda na Ceru, Drini i Kolubari 1914. godine i proklamovanja ratnog cilja zasnovanog na ideji oslobođenja i ujedinjenja celog srpskog naroda i srodnih južnoslovenskih naroda, suočila sa velikom epidemijom tifusa, diplomatskim pritiscima saveznika da se odrekne ratnog cilja, a potom, od početka oktobra 1915. godine, i novim udarom brojno i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

To je uslovilo da, po odluci Vlade i Vrhovne komande, vojska praćena velikim brojem civila krene u povlačenje preko Crne Gore i Albanije na grčko ostrvo Krf, ali i brojne zemlje Evrope i Afrike.

Interaktivne instalacije koje su deo postavke na savremen način približavaju stradanje i herojstvo srpske vojske i naroda u odbrani od Centralnih sila.

Dizajn postavke je osmislio Rastko Šurdić, dok je dizajn interaktivnih instalacija na izložbi ?Srbija 1915-1916? kreirao tim "Live View Studio", koji je dizajnirao instalacije i na prethodnim projektima Istorijskog muzeja Srbije (izložbe 'Srbija 1914' i 'Pupin od fizičke ka duhovnoj stvarnosti', kao i nova postavka u Srpskoj kući na Krfu). Izložba je otvorena do novembra 2017.

Zainteresovani posetioci će u sredu 8. marta od 17 časova biti u prilici i da prisustvuju stručnom vođenju koautora izložbe muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je od 12 do 20 časova svakog dana, osim ponedeljka.

Tagovi:
Sve vesti