Deo koji bacimo kada oljuštimo povrće je zapravo najzdraviji deo tih namirnica, tvrde stručnjaci.

Nutricionistkinja Meri Džejn Ditrojer navodi da postoji nekoliko razloga zašto ne bi trebalo da ljuštimo povrće, a kao glavni razlog izdvaja što time u svoj organizam unosimo manje hranljivih sastojaka.

Krompir, šargarepe i krastavci imaju mnoštvo hranljivih sastojaka i koristi za zdravlje.

"Kora ima dosta hranljivih, nerastvorljivih vlakana, a to naročito važi za koru jarke boje. U većini slučajeva, najveći deo hranljivih sastojaka povrća se nalazi upravo u kori", kaže nutricionistkinja.

Ako za primer uzmemo krastavce, u tamno zelenoj kori se nalazi najveći deo antioksidanata, kao i dosta vitamina K.

U kori krompira takođe se nalazi najviše nutrijenata – gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, vitmina B6 i vitamina C.

"Kada, recimo, prave pire, većina ljudi ljušti krompir. Umesto toga, možete da ga skuvat neoljuštenog i da ga zajedno sa korom izdrobite i napravite pire", savetuje Ditrojer.

Ona dodaje da kora povrća sadrži antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala, atoma koji, ako ih ima previše, mogu da uzrokuju srčane bolesti.

Vitamini C i E koji se nalaze u raznim vrstama povrća, štite telo od destruktivnih efekata slobodnih radikala tako što ih neutrališu.

Takođe, neke vrste povrća upadljivijih boja, poput šargarepe ili paprike, u kori sadrže fitonutrijente, u kojima se nalaze antioksidanti - supstance koje štite od zapaljenja i čuvaju jetru.

Dr Ditrojer kaže da većina ljudi ljušti povrće zbog herbicida i pesticida koji se nalaze na kori povrća. Međutim, to se može rešiti pranjem voća, dodaje ona.

"Dovoljno je da ih operete vodom, bez korišćenja bilo kakvih 'pomoćnih' sredstava i uklonićete prljavštinu", objašnjava nutricionistkinja.

"Uostalom, dobre strane konzumiranja celih namirnica daleko prevazilaze sve negativne stvari o pesticidima i herbicidima koje ste pročitali", dodaje.

Nutricionistkinja kaže da nijedna vrsta povrća nema koru koja bi mogla loše da utiče na ljudsko zdravlje i preporučuje da što češće jedete neoljušteno povrće.