Deo koji bacimo kada oljuštimo povrće je zapravo najzdraviji deo tih namirnica, tvrde stručnjaci.
Nutricionistkinja Meri Džejn Ditrojer navodi da postoji nekoliko razloga zašto ne bi trebalo da ljuštimo povrće, a kao glavni razlog izdvaja što time u svoj organizam unosimo manje hranljivih sastojaka.
Krompir, šargarepe i krastavci imaju mnoštvo hranljivih sastojaka i koristi za zdravlje.
"Kora ima dosta hranljivih, nerastvorljivih vlakana, a to naročito važi za koru jarke boje. U većini slučajeva, najveći deo hranljivih sastojaka povrća se nalazi upravo u kori", kaže nutricionistkinja.
Ako za primer uzmemo krastavce, u tamno zelenoj kori se nalazi najveći deo antioksidanata, kao i dosta vitamina K.
U kori krompira takođe se nalazi najviše nutrijenata – gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, vitmina B6 i vitamina C.
"Kada, recimo, prave pire, većina ljudi ljušti krompir. Umesto toga, možete da ga skuvat neoljuštenog i da ga zajedno sa korom izdrobite i napravite pire", savetuje Ditrojer.
Ona dodaje da kora povrća sadrži antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala, atoma koji, ako ih ima previše, mogu da uzrokuju srčane bolesti.
Vitamini C i E koji se nalaze u raznim vrstama povrća, štite telo od destruktivnih efekata slobodnih radikala tako što ih neutrališu.
Takođe, neke vrste povrća upadljivijih boja, poput šargarepe ili paprike, u kori sadrže fitonutrijente, u kojima se nalaze antioksidanti - supstance koje štite od zapaljenja i čuvaju jetru.
Dr Ditrojer kaže da većina ljudi ljušti povrće zbog herbicida i pesticida koji se nalaze na kori povrća. Međutim, to se može rešiti pranjem voća, dodaje ona.
"Dovoljno je da ih operete vodom, bez korišćenja bilo kakvih 'pomoćnih' sredstava i uklonićete prljavštinu", objašnjava nutricionistkinja.
"Uostalom, dobre strane konzumiranja celih namirnica daleko prevazilaze sve negativne stvari o pesticidima i herbicidima koje ste pročitali", dodaje.
Nutricionistkinja kaže da nijedna vrsta povrća nema koru koja bi mogla loše da utiče na ljudsko zdravlje i preporučuje da što češće jedete neoljušteno povrće.
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!